-

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti promite că va continua să ofere asistenţă, consultanţă şi reprezentare.

Totul se va face prin intermediul unui serviciu de permamenţă, deschis în contextul actualei crize sanitare.

Reprezentanţii Camerei spun că au pornit demersuri care să ajute la evitarea unei posibile izolări comerciale a României.
Amânarea plăţii impozitelor pentru o perioadă determinată de timp, dar şi plata de către Casa de Asigurări de Sănătate, către firme, a restanţelor privind concediile medicale, sunt doar câteva din măsurile propuse. Costică Mustaţă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, explică: „Am sugerat ca Ministerul Afacerilor Externe să găsească soluţii la nivel global, respectiv, european, pentru a se evita insularizarea României. La graniţa dintre Austria şi Ungaria mulţi oameni de afaceri au fost obligaţi să staţioneze, dacă Ministerul Afacerilor Externe ar fi acţionat din timp, această situaţie ar fi fost eliminată. De asemenea, clarificarea statutului transportatorilor de mărfuri internaţionale, şoferii de TIR, ştim că în momentul de faţă mulţi agenţi economici au probleme legate de aprovizionare cu materii prime; de asemenea, acoperirea de către stat a 75% din valoarea şomajului tehnic; de asemenea, membri ai Camerei de Comerţ au mărfuri livrate către societăţi de stat, care, la rândul lor, nu au posibilitatea să îşi onoreze datoriile către furnizorii de marfă. Sugestia noastră a fost aceea, ca aceste datorii să fie plătite de băncile cu capital de stat, urmând ca acestea să-şi recuperese sumele respective de la societăţi sau de la masa credală, în eventualiatea ca aceste societăţi de stat vor intra în faliment.”
Pot obţine, cei care doresc, certificatul de avizare a existenţei cazurilor de forţă majoră?
Costică Mustaţă este de părere că: „În acest moment, forţa de muncă din Camera bucureşteană este suplimentată în sectorul analizei dosarelor. Există şi această posibilitate, ca toate documentele depuse online pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, avem adresele de e-mail, echipa noastră aşteaptă aceste documente, e-certificatul se eliberează cât se poate de repede în acest termen de maximum 3 zile.”
Pe de altă parte, ministrul economiei, eneregiei şi mediului de afaceri anunţă pe pagina de socializare a instituţiei, că a primit numeroase întrebări pe tema certificatului de urgenţă. Aceasta a anunţat că este aproape de a fi finalizat ordinul prin care se vor stabili detaliile pentru a obţine acest document şi îşi doreşte o procedeură simplificată şi, mai ales, să poată fi obţinut online. Mai trebuie adăugat că acest certificat al stării urgenţă va fi necesar începâd cu luna aprilie, întrucât starea de urgenţă a fost decretată în luna martie - mai arată sursa citată.

RADOR

Foto: Pixabay