-

Infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor se poate solda cu pedepse de până la 15 ani de închisoare, dacă fapta duce la decesul uneia sau a mai multor persoane.

Aceasta este una din prevederile noii Ordonanţe de urgenţă a guvernului, adoptată recent, în contextul situaţiei epidemiologice la nivel naţional şi internaţional. Documentul a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.
Ordonanţa Guvernului aduce mai multe modificări Codului Penal. Astfel, se modifică articolul legat de falsul în declaraţii. Dacă fapta ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală contagioasă aceasta se pedepseşte cu închisoare de la unul la cinci ani sau cu amendă. În privinţa zădărnicirii combaterii bolilor se incriminează acum distinct nerespectarea dispoziţiilor privind carantina sau spitalizarea care se pot pedepsi cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă. La acelaşi articol s-a stabilit o majorare a pedepselor pentru cei care determină răspândirea unei boli infecţioase, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la cinci ani. Potrivit modificărilor aduse Codului Penal, transmiterea prin orice mijloace a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi cu interzicerea unor drepturi. Pedepsele pot creşte dacă s-a produs vătămarea corporală sau moartea uneia sau mai multor persoane. Totodată, s-a stabilit şi o incriminare nouă: omisiunea declarării unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală contagioasă. Aceasta se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă.

RADOR
Foto: Pixabay

banner 600 a 3