-

După încheierea procesului electoral, la nivel naţional s-au desfăşurat manifestări spontane de susţinere a unor candidaţi în 120 de localităţi din 28 de judeţe.

La aceste manifestații au participat peste 13.000 de persoane, a informat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
Potrivit acesteia, pentru menţinerea măsurilor de ordine publică şi asigurarea protecţiei participanţilor au fost angrenaţi aproximativ 2.000 de angajaţi MAI.
Monica Dajbog a precizat că au fost înregistrate şi incidente în cadrul manifestărilor - s-a întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în judeţul Iaşi şi au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale - o amendă în valoare de 500 lei şi un avertisment scris în judeţul Buzău.
'În judeţul Alba, un poliţist a executat două focuri de armă în plan vertical pentru aplanarea unui conflict dintre două persoane', a adăugat Dajbog.
În ceea ce priveşte desfăşurarea scrutinului, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligaţi să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.
'După închiderea secţiei de vot, preşedintele, în prezenţa membrilor biroului electoral, declanşează operaţiunile de numărare a buletinelor de vot şi de consemnare a rezultatului votării, aceste operaţiuni fiind înregistrate audio-video. Pe baza proceselor-verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate birourile electorale ale secţiilor de votare şi, după soluţionarea contestaţiilor, birourile electorale de circumscripţie procedează la totalizarea voturilor exprimate şi la atribuirea mandatelor', a mai spus Dajbog.
Judeţele cu numărul cel mai mare de localităţi în care au fost suplimentate efectivele în ziua alegerilor sunt Prahova, Dolj, Călăraşi, Mehedinţi şi Dâmboviţa.
'La acest moment, este în curs de finalizare misiunea de pază a transporturilor proceselor-verbale de la birourile electorale către judecătorii, respectiv tribunale. Conform legii, structurile MAI nu au fost implicate în desfăşurarea propriu-zisă a procesului de vot sau în numărarea voturilor şi stabilirea rezultatului alegerilor', a afirmat oficialul MAI. AGERPRES

Foto: Pixabay