-

Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, zi plină de semnificație pentru că amintește de moartea Domnului Iisus Hristos pe Cruce și de așezarea Lui în mormânt. 

Credincioșii, atât de la sate cât și de la oraș, merg la biserică, se spovedesc și se împărtășesc iar unii reușesc să țină post negru.

În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, acea icoană picată pe pânză care reprezintă punerea în mormânt a Domnului.

Sfântul Epitaf este așezat pe o masă mai înaltă iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf şi trec de trei ori pe sub masă.

Acest ritual se numește și “trecerea pe sub aer” și semnifică coborârea și ridicarea lui Iisus Hristos din groapa morții dar și coborârea în iad a Domnului pentru a elibera sufletele drepților.

În această seară, credincioșii iau parte la Denia Prohodului Domnului, cântarea de înmormântare a lui Iisus iar Sfântul Epitaf este purtat în jurul bisericii, așa cum trupul lui Iisus Hristos a fost purtat de la Cruce la mormânt.

Sursa foto: crestinortodox.ro