-

Mai multe cursuri de apa ce tranziteaza judetul Botosani au fost gasite nesalubrizate în urma unui control efectuat în perioada 26 martie- 30 aprilie.

Controlul a fost facut de reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor, ai Garzii de Mediu si ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

 S-a verificat modul în care au fost salubrizate cursurile de apa si au fost realizate si întretinute si rigolele în localitati, pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a apelor mari în judetul Botosani.

Au fost verificate râurile Siret, Jijia, Miletin, Sitna, Baseu, Prut, Burla, Corogea, Podriga, Volovat si pârârul lui Martin.

Specialisti au constatat ca dezafectarea depozitelor de gunoi menajer pe malul cursurilor de apa de pe teritoriul unitatilor administrativ teritoriale care sunt strabatute de aceste râuri au fost realizate partial.

Au mai fost constatate nereguli privind îndepartarea vegetatiei lemnoase din albiile cursurilor de apa si de pe malurile acestora, în scopul asigurarii sectiunii de transport si maririi vitezei de curgere a apelor.

Deasemeni, pe raza comunei Todireni a fost depozitat gunoi de grajd si deseuri menajere, la 100 de metri de albia minora a râului Jijia.

Probleme au fost si în comuna Ripiceni, pe cursul de apa Badului, unde au fost constatate platforme de gunoi menajer care se estimau la un volum de 250 metri cubi. Astfel de nereguli au mai fost depistate si în comunele Mihalaseni , Gorbanesti si Dângeni.

În urma acestor controale primaria Ripiceni a fost sanctionata cu avertisment fiind dispune si masuri pentru remedierea neregulilor în toate UAT-urile gasite în neregula.

GINA POENARU