-

Un proiect de lege propune ca nici instituțiile statului să nu mai aplice ștampila pe acte de stare civilă, contracte sau orice alt document oficial.

Măsura ar putea fi luată, după ce, din iulie 2017, firmele și persoanele fizice nu mai sunt obligate să aplice ștampila pe niciun document necesar în relația cu instituțiile publice.

Argumentul este că, la ora actuală, ștampila nu mai reprezintă un garant al veridicității actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată, potrivit profit.ro. Inițiatorul amintește că semnătura electronică este promovată în UE ca mijloc de reducere a birocrației, în anul 2016 fiind adoptat și un regulament în acest sens.

Proiectul de lege completează legislația actuală prin adăugarea instituțiilor statului în cadrul categoriilor de persoane care nu sunt obligate să folosească ștampila.

Ștampila nu va fi eliminată în cazul persoanelor cărora prin legi speciale li se impune în mod expres folosirea ștampilelor în cadrul exercitării unor profesii reglementate.