-

Taci și înghite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Celebra și magnifica coptură transilvană, răspândită mai ales în țările din sud-Bârsei, Făgărașului, Amlasului, Hategului-„Taci și inghite“ este o capodoperă veche, cunoscută de secole. Cărți serioase o citează și o prezintă ca atare încă de la începutul veacului nostru-când e răspândită și înghițită în tăcere și în toată țara-ca o găteală savuroasă și suficient de rafinată ca să aburească pe mese simandicoase, exprimând totodată ceva din gustul și din simțirea puternic românești de atunci-vă amintiți că prințesele mergeau la balurile curții în costum popular?


Dar, ca si alte mancaruri vechi romanesti, e abandonata incet, incet - si n-o sa stam acum sa taiem firul (mamaligii) in patru (dand apa la moara batjocurii celor ce ne pandesc pe la colturi) intrebandu-ne daca a fost persecutie politica sau iesire din moda, declin naturalo-economic sau doar o uitare temporara si frivola - intorcandu-se de unde a plecat, in cuptoarele taranesti din Tara Barsei, din Tara Fagarasului sau a Hategului.

Face parte din familia infinita a placintelor, a musacalelor, a budincilor, chiar si a prajiturilor si a torturilor, a mamaligilor pe paturi, a tot ce inseamna in gastronomie straturi peste straturi de delicioase componente. Se aduna din mamaliga, „laptate“, „ouate“ si, dupa placerea fiecaruia, ceva „porcarii“ bine afumate, in trei timpi (iata un plural „tehnic“ care imi strepezeste creierii).

Numai un rachiu de mere prefript de la Sinca Fagarasului, o tuica intoarsa de Pui-Hateg sau una arsa de Belis se cuvin unei mamaligi pe cinste, care („Taci si-nghite!“ rosteste cineva din off)...

Citeste continuarea retetei pe Bucataria lui Radu.

Articole înrudite