-

Ştiaţi că în România se găseşte cea mai frumoasă bibliotecă din lume?

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași nu este doar una dintre cele mai bune unități de învațământ superior din țară. Este și deținătoarea celei mai frumoase biblioteci din lume.

Deși mai puțin cunoscută publicului larg din România, Biblioteca Universității “Gheorghe Asachi” a fost desemnată de către un site din străinatate drept cea mai frumoasă bibliotecă din lume.

Competiţia s-a purtat între 25 de biblioteci de prestigiu din întreaga lume, precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau cea a Franţei. În ciuda concurenței de rang înalt, biblioteca noastră a câștigat titlul de "cea mai frumoasă bibliotecă din lume".

„Este o poziţie poate surprinzătoare pentru cei care nu au vizitat această bibliotecă. Motivul este simplu: această bibliotecă, şi întregul Palat Universitar din Copou, au fost racordate încă din faza de proiectare la valorile culturale europene. Louis Blanc şi Petru Poni s-au inspirat din tot ceea ce era mai valoros la nivel european în această zonă de arhitectură academică”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică într-un interviu acordat postului regional de radio.

Biblioteca Universităţii Tehnice se află în interiorul Palatului Universităţii din Iaşi, clădire ridicată în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Construcţia, situată în cartierul Copou din Iaşi, în care astăzi funcţionează universităţile „Al. I. Cuza“ şi „Gheorghe Asachi“, a ajuns la forma actuală, prin extindere, la mijlocul anilor 1930.

Biblioteca Universității “Gheorghe Asachi” este un spaţiu de studiu deschis în permanenţă, ce deţine un număr de 962.528 documente: 522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 CD-uri, DVD-uri şi 305.967 documente tehnice.

Atât biblioteca cât și Aula pot fi vizitate oricând, accesul turiștilor fiind gratuit. "Cele două spaţii pot fi vizitate împreună pentru că sunt într-o legătură fizică, există un balcon care face legătura între Bibliotecă şi Aulă. Eu pot să afirm fără lipsă de modestie că Aula este cea mai frumoasă din România. Le-am văzut pe toate. Biblioteca, la fel, este de o frumuseţe extraordinară. Ne bucurăm foarte mult pentru faptul că acest spaţiu cultural îndeplineşte o confirmare la acest nivel cultural al valorii şi al spiritualităţii care caracterizează în general Palatul Universitar de la Copou", a declarat profesorul Seghedin.

Articole înrudite