-

Tradiția Mărțișorului, în Patrimoniul imaterial UNESCO

Mai sunt câteva zile până când mărțișorul ne va vesti din nou sosirea primăverii, acest simbol tradițional a căpătat de curând noi valențe și a adus aminte, cu cinste, de numele țării noastre în lume.

Mărțișorul este moştenire românească veche, simbol al focului, al luminii şi al soarelui, care îşi are originea în credinţele şi practicile agrare. Ca pecete a vechimii și a autenticității acestui simbol stau dovezile arheologice reprezentate de pietre de râu cu urme de vopsea albă şi roşie vechi de peste opt mii de ani de la Schela Cladovei, județul Mehedinţi. Mai mult decât atât există dovezi că încă din vremea dacilor, şiraguri de pietricele albe şi roşii se purtau la gât, primăvara.

Apoi, mărţişorul a fost o monedă din aur, argint sau bronz, asociată cu strălucirea soarelui primăvara, atârnată de fire subţiri de lână, negru cu alb sau roşu cu alb. Deși în zilele noastre mărțișorul a căpătat un caracter comercial, acesta rămâne un obicei popular autentic, ce marchează debutul primăverii.
Ceea ce a adus mărțișorul în prim-planul atenției în aceste zile a fost marcarea intrării acestuia în Patrimoniul imaterial UNESCO, realizare cu care ne-a bucurat sufletele Adrian Cioroianu, cel care a făcut anunțul oficial.

Iată anunțul integral al lui Adrian Cioroianu:

„Mărțișorul a intrat pe lista selectă a Patrimoniului imaterial UNESCO! Dosarul a fost depus de România alături de alte trei țări - Bulgaria, FRI Macedonia, Republica Moldova - în care această frumoasă tradiție a primăverii există, cu unele diferențe de formă dar în același spirit al celebrării renașterii naturii. Astăzi, 6 decembrie a.c., la Jeju (Coreea de Sud), reuniunea Comitetului pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile pentru a fi înscrisă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Imaterial!”, a scris Adrian Cioroianu pe pagina sa de Facebook.

Articole înrudite