-

BUCATARIALUIRADU.RO. Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

Moldova a născut multe lucruri bune, între care și această mâncărică mai degrabă lejeră, ce se poate înfuleca cu mămăligă și nimic mai mult! Dar de baut se bea cu Francusa de Cotnari! Pentru ca acesta e marele secret al celebrei podgorii moldovene, sa fi pastrat din vechime nu numai dovezile grele, imperiale, tatuate pe brocart si matase aurita - incerc sa descriu Grasa cea dulce ca mierea, verde, aurie si uleioasa ca o secretie vinovata de crin regal, cu fulgerari stinse de chihlimbar rosu, coplesind universul cu miresme de caise rascoapte si ceara de albine, rasucind legea gusturilor dupa nazaririle ei, poftind ca o odalisca capricioasa numai la ce-i scump si inaccesibil (vinului): miez de alune uscat la soare tropical, dulceata de stafide grecesti si migdale indulcite servite aiurea, pe frunze amarui de pelin - ci si cele scrise cursiv pe stamba mai poznasa, mai de copil de casa vesel, care este Francusa (Tartara ii mai spun plaiesii).

Un vin baut de sete si placere, cu roba limpede si directa ca un buchetel de flori de camp atarnat de gatul sticlei, sec si sprintar la gust in primul an, tot sec, dar mai rotund si mai complex in al doilea. O bautura sanatoasa ca viata la tara.

Taina (daca si asta-i taina!): inlocuiti, daca vi se nazare, mararul cu tarhonul (veti fi inlocuit astfel rasaritul cu apusul si Bahluiul cu Tarnava Mica).

Ingrediente Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

500 g carne slaba de vitel
500 g carne slaba de porc
300 g miez de paine alba
1 ceapa
2 oua
100 ml lapte
marar (3 legaturi)
sare, piper
faina
800 ml smantana
100 g unt
2 linguri de praf de ciuperci uscate

MOD PREPARARE Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

Se toaca carnea
Painea se inmoaie in lapte, se scurge, se stoarce
Ceapa se toaca foarte marunt, se inmoaie in unt, la foc mic
Se bat ouale
Mararul se toaca marunt tare
Se amesteca carnea tocata cu painea, ceapa, ouale, o treime din marar, sare, piper
Se amesteca faina si o alta treime din marar intr-o farfurie
Se tavalesc prin faina perisoare de marimea unei guri cuminti (o nucsoara, spune Pastorel Teodoreanu)
Se prajesc perisoarele in unt pana se rumenesc usor si se-ntaresc
Se freaca smantana cu doua linguri de faina, marar si praful de ciuperci
Scurse de grasime, se potrivesc - ca niste oua intr-un cuibar - intr-un vas, o cratita, o oala larga si joasa de lut sau un vas de Jena
Se acopera cu smantana
Se pune oala acoperita in cuptor, sa fiarba molcom la foc mic pana cand scade mai mult de jumatate

Sursa: Bucataria lui Radu