-

BUCATARIALUIRADU.RO. Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

(În Lunea Curată, n.m.) Se mănâncă numai hrană rece sau nu se mănâncă nimic (sau borș fără nici un fel de legume), pentru a nu face copiii bube, alte boli. (Marian) E o mâncare migălită, dar foarte, foarte gustoasă. Iar dacă punem la socoteală și bucuria că oasele de pește se înmoaie prin marinare iar omul poate, în sfârșit, mânca un fileu de crap sau de știucă fără frică, atunci e numai de bine.

Conserva si mancare citadina, valaha mai degraba - moldovenii prefera pestele proaspat, iar ardelenii porcul - marinata se-ntalneste des prin casele de pescari amatori inraiti, unde doamnei ii plac mesele cu musafiri incantati, lucru care ii compenseaza singuratatea.

Un vinut, sec, ferm, alb ca apa - un Resling de la Fetesti sau un Donaris de Greaca (un vin despre al carui parfum concis, de creta si fan, si al carui gust zburdalnic, primavaratec, nu-l puteti afla decat spargand pivnitele statiunii de la Greaca) - duce spre glorie orice marinata.

Iusca de peste e un fel de iahnie de peste cu zama multa, otet si ceapa, fara legume multe. (Lupescu)

Ingrediente Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

In otet:
2 kg peste proaspat (fara cap)
1 pahar de otet
5 pahare de apa
2-3 foi de dafin
2 cepe mari
1 praf de piper
1 praf de ienibahar
2 linguri de zeama de lamaie
1 ceasca untdelemn pentru prajit
1 farfurioara cu faina pentru prajit
ceva sare, cata credeti (cam 1 lingurita zic eu)

-----

In vin, lamaie si suc de rosii:
2 kg peste proaspat (fara cap)
2 cepe mari
3 cesti suc rosii
1 pahar de vin
2 lamai
4-5 foi de dafin
2 prafuri de piper
sare - cam 1 lingurita cu varf
ulei pentru prajit
faina pentru prajit

MOD PREPARARE Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

In otet:

Pestele, bine grijit - spalat, curatat de solzi si mate - se taie felii groase, de un deget de om muncit; se sareaza usor, se pipereaza si se tavalesc prin faina
Se incinge uleiul tot, se pune pestele la prajit - nu inainte de a scutura bine fiecare bucata de faina - pana se rumeneste pe fiecare parte
Se taie ceapa felii
Se pune pestele in borcan, se toarna ulei (un strat de-un deget, cu grija, sa nu intre si faina arsa)
Se pune apa la fiert cu toate mirodeniile si cu ceapa, sa clocoteasca apoi cateva minute
Se ia apa de pe foc, se adauga si otetul, lamaia, 1 lingurita rasa de sare, se lasa sa se raceasca si se toarna peste peste
Se leaga borcanul, se da la rece, peste 3 zile e gata
La frig, marinata poate fi pastrata si o luna, dupa aia insa nu mai e buna, ca se face pasta
Apa creste, p... peste, apa scade, p... cade - zicatoare pescareasca (de) nespus de populara.

Citeste continuarea modului de preparare pe Bucataria lui Radu.