-

Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ați putea zice, ce mare brânză bihoreană, se mai pun câteva legume zemoase pe lângă varză și carnea obișnuite și gata, s-a născut o nouă stea (comestibilă)! Dacă îi mai dai și un nume, o speli și o duci la târg, să o prezinți domnilor, ură, ai și luat Nobelul pentru ciorbe! Ce atâta gălăgie pentru o varzo-tocană, dacă știam, inventam sute de găteli...


Asa o fi, in aparenta, dar ia puneti mana de cititi atent, veti vedea ca in reteta sunt dichisuri, meremeturi, subtilitati, amanari, tactici... Bihorul n-a scuipat mancarea asta ca pe o samanta, ci a nascut-o in munci. Varza asta, a lui si numai a lui, s-a copt incet, ca folclorul, cu adaosuri, innoiri si nesfarsite corectii colective. Travaliul a durat probabil sute de ani. Mii de babe, nane si leici diverse si crisenene s-au scofalcit deasupra focului pana cand toti bihorenii, intr-un glas si-ntr-un blid, au zis, asta-i, ecce varza care ne reprezinta.

Si fiti siguri ca nici nu i-au spus ei „varza de Bihor”, ci altii, ceilalti, recunoscand astfel ca una-i varza asta, si ca numai la Bihor se face!

Viile Bihorului incep de pe la facerea lumii si de la nord de Zarand, de la Ineu, si continua cu podgoriile de la Tileagd-Oradea, Diosig, Marghita, Valea lui Mihai si Sanislau. Pe langa rusinoasa Rujita, cu bujori in obrajori, pe langa binecunoscutele Furmint, Riesling, Iordana, Mustoasa, Cadarca (numita aici ...Lugojana!), Burgund, in sforile de vie de pe Crisuri se mai ascund si azi vite ciudate de altadata.

Daca v-a apucat seara si dormitul pe la vreo casa gospodareasca din Santimreu ori Chislaz, atunci bucurati-va, caci vinul neastamparat si subtirel (in alcooluri) pe care-l veti bea inainte de culcare (ba chiar si dupa) ar putea fi din struguri albi de Vulpe, Tata Oii, Vita Joasa, Dinka Alba, Coada Oii, Vie Grasa sau din boabe rosii de Vanat.

Ingrediente Varză de Bihor (rețeta lui Radu Anton Roman)

100 ml smantana
2 gogosari
3 rosii
1 legatura de marar
1 ceapa
1 lingura de cimbru
2 catei de usturoi
2 ardei grasi
sare, piper, la placere
500 g carne (vitel, purcel, pasare, ce aveti)
1 varza dulce (2 kg)
2 linguri de untdelemn (sau untura)
200 g carne afumata (daca va place; daca nu, nu!)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu