Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole verde cu smântână (rețeta lui Radu Anton Roman)

Fasolea verde cu smântână, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un deliciu culinar, cu o savoare deosebită, ușor de preparat.

20 Iunie 2017, 09:06


Intr-o seara de toamna, intr-o sambata, cred, am poposit la maicutele de la Agapia, bucurandu-ma pana la extaz de o fasolica verde exceptionala, cu smantana si marar. A doua zi, la Varatec, am mancat, cu placere, acelasi lucru bine gatit.

Luni, la pranz, cand am ajuns in sfarsit la Moldovita, am regasit, infometat, fasolea cu smantana.

Marti, la un motel de creasta, in drum spre Maramures, am sugrumat carciumarul: nu avea decat fasole verde cu smantana.

In aceeasi toamna, pe drumul spre manastiri, ne-am abatut spre viile de nord ale marelui grup de podgorii care e Panciu, la Urechesti si Pancesti.

Aveam niste adrese de vieri batrani, cautam vinuri din vite vechi (Panciu ramane un mozaic incredibil de vite, soiuri, vinuri, de ieri, de azi, si poate ca si de maine), Verdea si Plavaie. Am gasit si unul si altul (sau si una si alta, cum vreti). Sunt doua vinuturi vesele, primavaratice la culoare si zvapaiate la gust. Am mancat, desigur, fasole verde cu smantana si mama­liga aburind. Am baut destul din vinurile acestea tineresti, galben-verzui, ce nu stiu si nu pot imbatrani (nu asta e rostul lor!).

Le-am ascultat povestea veche bolborosind in ulcica pana cand era sa uitam drumul spre manastire.

Ingrediente Fasole verde cu smântână (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg fasole verde
1 ceasca mare de smantana
2 linguri de unt
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
1 lingura de marar
1 legatura de patrunjel
1 lingura de faina
sare

Afla modul de preparare al acestei savuroase retete pe Bucataria lui Radu

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?