Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iahnie de fasole cu ciolan afumat (rețeta lui Radu Anton Roman)

Iahnie de fasole cu ciolan afumat, dupa rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional românesc, ușor de făcut și extrem de gustos.

31 Mai 2017, 08:28


Mancare complicata tare, care in Banat se implineste in paradigme stralucitoare (veti vedea).

Obiceiurile legate de „taiatul porcului“ scot in evidenta credin­tele in valoarea lui de simbol, ca si in legaturile „de sange“ ce se realizeaza cu divinitatea (dar si intre comeseni) in timpul consumarii carnii animalului sacrificat.

Ca urmare, parul porcului (dupa ce a fost legat pentru bidinele) trebuie inmuiat in sange „pentru ca sa nu se stinga neamul porcilor“.

De asemenea, sangele care curge in timpul sacrificiului trebuie strans intr-un vas cu mei, pentru utilizarea ulterioara in scopuri etnoiatrice. Aceleasi efecte tamaduitoare sunt atribuite unturii rezultate (mai ales cea de la porc negru taiat in timpul ritual al zilei de Ignat). (Vaduva)

Cabernet-ul Sauvignon de Recas, in primii doi ani de viata, e un vin frumos, rosu-rubiniu. Are o personalitate unica intre vinurile romanesti: mai sec decat cel al familiei sale, are un iz uscat „perfect barbatesc“.

Gustul, amplu, narativ are o severitate aparte, salbatica, acid-calcaroasa dar satinata, fara colturi (la maturitate insa, mi se pare mai putin original-spectaculos: salbaticia-i nobila se estompeaza in favoarea calitatilor sigure dar previzibile ale oricarui Cabernet).

Acest vin il doresc oricui langa o mancare de fasole adevarata.

Numai cand marile valori isi dau mana in dreptul vietii noastre, putem spera sa ridicam un colt al cortinei paradisului, sa ne orbeasca lumina-i miraculoasa, chiar daca, vai, miroase a ceapa si ingrasa!

Taina: Spre Arad, la toata mancarea noastra se mai adauga ceva:

1 lingura de miere si un pahar de otet, combinatie dulce-acra care fierbe si ea macar o jumatate de ora.

Sosul la iahnie nu trebuie niciodata sa para ca uda, ci ca unge boabele de fasole.

Ingrediente Iahnie de fasole cu ciolan afumat (rețeta lui Radu Anton Roman)

300 g pastrama afumata gasca
300 g costita afumata
300 g carnaciori de porc afumati
1 lingura de untura gasca
1 ciolan afumat de porc
2 linguri de maduva
1 ardei gras
2 cepe
2 morcovi
2 foi de dafin
3 legaturi de marar
1 legatura de tarhon
1 pahar de vin alb dulce
200 ml bulion gros de rosii
5 catei de usturoi
1 lingurita de paprica
1 lingura de pasta de ardei
piper boabe
1 kg fasole alba cu bob mare (sau cum o fi, daca va plac alte soiuri)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?