-

Miel cu cartofi la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Reteta de miel cu cartofi la cuptor, dupa Radu Anton Roman, este un deliciu culinar care promite sa impresioneze pe oricine il va gusta.


Sub numele asta de cantina - sarbatorind neutru „Unu mai e sarbatoare pentru clasa muncitoare“, ziua lui nea Costica de la garaj, dar si Pastile cadrelor TESA - administrativ - se ascunde un fel de ciulama mai subtire plus o nimica toata, cativa cartofi, ceva miel, o farama de cascaval, pesmet, zahar, rosii, menta si restul universului (culinar!).

De la Constanta la Dunare, de-a dreapta si de-a stanga soselei sau invers - e regatul Murfatlar-Medgidia-Cernavoda, denumit si Cabernet Sauvignon. Vin absolut, Cabernet Sauvignon-ul domina generos si autoritar intreaga gama de „rosii“ a Dobrogei, aliind eleganta si puterea. Profesorul Cotea il califica (in finala mare!): „vinul care intregeste si imbogateste Murfatlarul, ca nicaieri in alta podgorie din tara sau chiar din lume“.

Buchetul sau de old-boy (e pacat sa-l scoateti in lume crud, e inutil sa incercati sa-l iubiti de tanar: va fi stangaci, n-o sa va poata raspunde cum se cuvine nici unei mangaieri, nici unui avans) e complex si penetrant, amestecand un savuros parfum de strugure copt cu finetea experimentata a fructelor uscate, a violetelor ofilite, si chiar a lemnului ars.

Raze facute parca din caramida se desprind din rosul sau dens, aproape albastrui. Dar ceea ce-l distinge si-l face suveran e catifelarea voluptuoasa, neverosimila, unica, delicatetea sanatoasa si profunda.

Nu faceti greseala sa nu aduceti langa mielul dobrogean acest vin (veti realiza dimensiunile pierderii de abia atunci cand ii veti fi descoperit maretia si valoarea).

Miel cu cartofi la cuptor (Reteta lui Radu Anton Roman) Ingrediente

1 kg carne de miel
1 pahar faina
3 linguri unt
1 ceasca lapte
1 felioara de cascaval
100 g pasta de rosii
1 lingura pesmet
1 kg cartofi
1 pahar ulei
1 lingură zahăr
2 ouă
100 g supă de oase
piper, sare, menta

Afla modul de preparere Miel cu cartofi la cuptor (Reteta lui Radu Anton Roman)