-

Varză fără carne (reţeta Kerei Caliţa)

Pentru zilele de post se cauta :

o varza alba, sa zicem, de un kilogram
200 grame orez alb
o ceapa rosie
200 mililitri ulei de masline extravirgin

5 grame boabe de piper si 5 grame piper rasnit (Piper nigrum)
5 grame ardei de Cayenne pisati (Capiscum frutescens)
2-3 foi de laur (Laurus nobilis)
o legatura de patrunjel
10 grame sofran (Crocus sativus) de Kozani
10 grame sare de mare

Pentru cei ce vor a frange randuiala, se pregateste oarece sos, ferit de ochii parintelui paroh si de babele de peste gard, din :

200 mililitri lapte de vaca
3 oua de galina
200 grame branza Kasseri, data pe razatoare

Varza, dupa spalare, se taie in suvite subtiri.
Ceapa se toaca marunt-marunt, iar orezul .............

Citeste mai departe pe Kera Calita

Rețetă din volumul „Bucătăria Balkaniei”, de Aurora Nicolau si Horia Pana. Editura Integral, 2016