-

Pilaf bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)

De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de pe Bega.


Frumos colorat, pilaful de la Deta si din tot Carasul are sansa de a avea in preajma Moravita, cu un Burgund deosebit, corect colorat si bogat in gusturi, aproape la fel de convingator si de bine lustruit ca orice vin rosu de soi, dar ramas direct si natural.

Vin bun de baut cu cana si cu burta, fara dureri de cap a doua zi (daca nu te-a batut nimeni si nici n-ai cazut pe scari - de oboseala, bineinteles) Burgundul din intreg vestul Banatului e o neasteptat de placuta potrivire cu un pilaf atat de verde ca al nostru.

Daca va place, totusi, alb (si deseori va dau dreptate), un Pinot Gris, fin si aristocrat, sau un Riesling Italian, mai intepat, mai pietros, dar cu tinuta, va asteapta la malurile Barzavei, la Berzovia cea insorita.

Il veti pretui pentru rotunjime si onestitate.

Ingrediente

500 g orez
1 gogosar
1 ceapa rosie
1 telina mica
1 morcov
4-5 rosii
1 dovlecelus
2 cepe albe
1 vinetica
3 ardei grasi, galbeni si rosii
1 pahar ulei
2-3 catei de usturoi
1 mana de ciuperci
1 litru supa de carne
sare, piper
verdeata: marar, patrunjel
1 lingura de zahar

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu