-

Lapte de bou (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Stranie mâncare ardelenească pe care moroșencele o fac cu lapte, iar moațele cu apă.

Varianta moldovenească: Lapte de bou se face din magiun cu apă călduță, de se pune în el pane. (Lupescu)

Va spun drept, sunt topit dupa asemenea diferente unificatoare, tot etnocentrismul meu exalta cand imi vad miturile copilariei, horiacloscasi- crisan-ii si mosionroata-ii, saturandu-se cu acelasi vesel si incredibil lapte de bou, muls fermecator de nuantat de la aceeasi tata a culturii arhaice romanesti, ciudat de imobila, misterios de unitara.

Cum e posibil ca, aproape doua mii de ani, fiecare sat romanesc sa se comporte ca o insula imposibil de parasit sau de acostat, si, in acelasi timp, intr-un cerc cu diametru de peste o mie de kilometri, sa existe (sa supravietuiasca) - in pofida istoriei si geografiei, ambele accidentate, in ciuda influentelor, presiunilor si adversitatilor sistematice - o unitate culturala superba, pitoreasca, complexa, colorata in nume ciudate (lapte de bou !), in traditii si obiceiuri aparte, deopotriva rafinate si primitive?

Har si binecuvantare, miracol.

Mamaliga se poate face din faina de porumb, de orz, de secara, de hrisca si de mei, care cum a apucat din batrani sau are prin chiler. (Lupescu)

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu