Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Măi tătucă” (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cândva, la pomana porcului, se făcea și acest fel de mâncare, sănătos și zemos. Azi, doar moșii de pe văile Dornelor și-l mai amintesc, ca pe o bucurie îndepărtată și nemaiîntâlnită a copilăriei (totuși, la început de secol, etnograful Tudor Pamfile îl pomenește, dar fără să detalieze și magnifica receptă).

21 Noiembrie 2016, 07:25


Am avut norocul sa-l intalnesc, intr-o zi de toamna rece si timpurie, pe mos... Craciun (da, da, asa-l chema, mos Craciun Craciun) de loc din Maramu, dar cu nevasta de la Valea Bancului (Gura Humorului, Valea Bancului - asta-i Bucovina !) care s-a-ndurat de frigul din mine (eram la pescuit si cazusem in apa - de munte !) si mi-a gatit, de, ca la Craciun (acasa), ratia lui de „adidasi“.

De Boboteaza din bucatele puse pe masa nu se mananca nimic pana ce nu umbla preotul cu crucea, pentru ca, daca se mananca inainte de aceasta, atunci si pasarile mananca vara painea pe camp. (Marian)

Cele 4 picioare-copite ale porcului, numite popular, in vremurile de restriste ale ratiilor (nascute, dintr-o impura coincidenta, o data cu generatia literara numita, textual, „optzecista“ sau „desantista“) adidasi - ceea ce a oferit, pe tava, desigur, rapsozilor (dar si rapsoditelor) postmoderni sansa unei gaselnite, o romantica si suculenta definitie; „generatie in blugi si-n adidasi“

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete