Ascultă Radio Antena Satelor Live

Puicană umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Gingașă vorba, „puicana“, dar uite că vine lăcomia și o umple de ceapă, căldură și trivial. Asta e, oricum n-ar fi rămas veșnic adolescentă, peste iarnă devenea, jalnic, găină. Mai bine să moară tânără și umplută!

18 Octombrie 2016, 07:06


Masa de sarbatoare la care am vazut prima data aceasta pilda de arta monumentala dar consumabila imi va ramane vesnic (masor si eu lumea, cum pot) in amintire ca un fel de oras medieval (dintr-un vis pantagruelic): turnul de mamaliga, puicana ca un castel (as zice futurist, dar nu-i oare de rusine pe langa gaina umpluta?) zidit pe o fundatie de muraturi si foisoarele cu luciri stinse ale sticlelor de Oporto de la Averesti si de Codana de Odobesti (ai zice ca vinurile romanesti au fost botezate numai de baietei obsedati, cu placere la pubere si nu numai: Feteasca - de care o fi, alba, regala, neagra - Babeasca - ba neagra, trecuta de orice limita, ba inca in putere, gri adica - Grasa, Rujita, Ardeleanca, Rosioara si, mai nou, Codana si ...Miorita !!!).

Daca Oporto-ul de Averesti e de mult, de aproape un veac, o certitudine - vin remarcabil, cu delicatete liliala, radiind insa mefistofelice luciri rubinii, Codana e doar o tinerica necunoscuta (inca), bine bronzata, ce are mai multi (dar numai) tati: cercetatorii de la Odobesti.

Pare a avea o purtare buna, aproximativ cuviincioasa (ca doar provine dintr-o glorioasa ascen­denta moldoveneasca - Babeasca Neagra si Feteasca Neagra), iar pe privitelea si pe gustatelea este, cum ii spune si numele, un vin rosu suav, dar cu nerv (cum sunt si bunicile sale atat de deosebite, de originale!).

Gaina umpluta e cea mai aleasa mancare taraneasca. Ea se face la cumatrii, la mese mari si pentru asteptarea dragutilor. Nasului la nunta, ca sa deschida baerile pungii si sa dea dar mare tinerilor i se pune inainte gaina umpluta si rumenita, acoperita cu un stergar frumos, cu glume si veselie - la ruperea ei in bucati de catre nas facandu-se mare haz.

Gaina umpluta se da si mirelui la masa cea mare, si tot gaina umpluta se da la cumatrie, cand Dumnezeu l-a daruit pe gospodar c-un flacau frumos si voinic, care sa-i mosteneasca numele si averea, si sa-i fie de ajutor la munca si la vreme de batranete.

Gaina umpluta se pregateste asa: in locul matelor se pune umplutura alcatuita din miez de paine, oua, stafide, nuci ori alune pisate, si mirodenii - cuisoare, scortisoara, inibahar. (Lupescu)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local