Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zacuscă de vinete ca la bunica acasă

Este vremea să punem deja borcanele cu zacuscă în cămară pentru la iarnă.

10 Septembrie 2015, 04:59


Avem pentru voi o reteta delicioasa de zacusca, exact asa cum facea bunica.

* cantitate: 3 kg zacuscă * timp de preparare total: 2 h

INGREDIENTE

- 3 kg vinete coapte bine

- 2 kg ardei grași roșii

- 1 kg ceapă roșie sau albă

- 500 g ciuperci fierte

- 1 litru de suc de roșii

- 400 ml ulei de măsline

- 5 foi de dafin

- 1 lingură piper negru boabe

- Sare după gust

MOD DE PREPARARE

1. Coace pe plită vinetele și ardeii, apoi se curăță de cojile înnegrite. Lasă vinetele la scurs în strecurătoare. Apoi toacă mărunt vinetele și ardeii.

2. Mărunțește ceapa – te poți ajuta de un robot de bucătărie, astfel înjumătățești timpul de pregătire – și las-o în ulei, în oala în care vei pregăti toată zacusca, la foc mic. Este ideal ca oala să aibă fundul dublu, ca să nu se ardă legumele. Adaugă și sare la amestec.

3. După 5 minute poți adăuga vinetele scurse și sucul de roșii. Amestecă în zacuscă, apoi adaugă și foile de dafin. Redu focul la mic și pune capacul pe oală, lăsând un mic loc pe unde să iasă aburii.

4. Adaugă și ardeii copți mărunțiți, ca și ciupercile fierte – și ele mărunțite la rândul lor. Poți adăuga și boabele de piper.

5. Mai amestecă în mâncare și mai lasă pe foc timp de o oră. Din când în când poți gusta zacusca, pentru a o putea asezona cu sare după gust.

Sursa: bewoman.ro

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?