Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gem din prune și vanilie

Gemul din prune și vanilie este o rețetă minunată, care se numără printre deliciile care se prepară în această perioadă; este o versiune chiar mai aromată decât rețeta clasică.

10 Septembrie 2015, 04:26


Gemul din prune și vanilie combină savoarea prunelor cu aroma încântătoare a vaniliei. Vă puteți bucura de acest gem atât simplu, întins pe pâine prăjită sau biscuiți, cât și asociat cu diverse preparate, precum clătitele sau prăjiturile.

Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru 3 borcane mici.

Ingrediente pentru gem din prune și vanilie:

- 1 kg de prune mari, proaspete și sănătoase
- 1 păstaie de vanilie SAU 1 lingură de esență de vanilie
- 450 g zahăr granulat
- 120 ml apă

Mod de preparare pentru gem din prune și vanilie:

Spălați bine prunele, apoi le tăiați pe jumătate și eliminați sâmburii; tăiați bucățile rămase încă o dată pe jumătate și asigurați-vă că sunt sănătoase. Într-o cratiță, puneți bucățile de prune, vanilia și apa. Lăsați-le să fiarbă până dă în clocot, timp de 15 – 20 de minute sau până când observați că s-au frăgezit prunele.

Între timp, spălați și uscați 3 borcane mici, pe care le introduceți la cuptor pentru sterilizare, la 120º C. Reduceți temperatura de la aragaz și adăugați zahărul peste prune, continuând să amestecați până când se dizolvă zahărul și capătă un aspect ușor translucid.

Măriți din nou flacăra și dați în clocot prunele, amestecând din când în când, ca să nu se lipească de fundul cratiței. În momentul în care amestecul începe să se închege și ajunge la consistența pe care o preferați, luați gemul de pe foc (dacă folosiți păstaie de vanilie, acum este momentul să o eliminați din amestec).

Scoateți borcanele din cuptor și turnați gemul fierbinte în ele, după care le fixați foarte bine capacele. Acest gem rezistă în stare foarte bună în cămară timp de până la aproximativ un an.

Sursa: yve.ro

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete