Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu mere și mac

De ce oare baclavaua trebuie să aibă neapărat umplutură de nuci? Merge foarte bine și cu mere rase și cu mac… Nu înseamnă că plăcinta asta se numește baclava, mai curant o verișoară de-a baclavalei. Să vedem ce a ieșit:

28 Octombrie 2015, 05:55


- 1 pachet de foi de plăcintă

- 5 mere mari

- 200 grame mac

- 3 ouă

- 1 lămâie

- Ulei de floarea soarelui

- Zahăr: trei lingurițe ici, două lingurițe colo… vom vedea pe parcurs:

Umplutura de mere: Se rad merele pe răzătoarea mare, se storc bine, se amestecă cu 2 linguri de zahăr și un praf de scorțișoară

Umplutura de mac: Se râșnește macul fin, se adaugă 3 linguri de zahăr, albușurile de la cele 3 ouă bătute spumă (gălbenușurile se păstrează pentru uns foaia de deasupra) și coajă de lămâie

Siropul: 750 ml de apă, zeama de la lămâie, 3 linguri de zahăr și două linguri de miere (încălzit puțin la foc mic)

Asamblarea ia ceva mai mult timp. Se pune pe fundul unei tăvi mari o foaie de hârtie de copt, apoi se așează foile de plăcintă, unse fiecare cu ulei (nici prea mult, nici prea puțin, cât să fie acoperite de o peliculă fină, dar să nu fie unsuroase).

Se așează 3 foi, se întinde umplutura de mac, se mai așează 3-4 foi, se întinde umplutura de mere, apoi restul foilor, una câte una, unse cu ulei, etc etc Foaia de deasupra se unge cu cele 3 gălbenușuri.

Se taie plăcinta în pătrățele și abia apoi se dă la cuptor.

După ce s-a rumenit bine, se scoate tava afară și se stropesc foile cu sirop, până când plăcinta a absorbit tot siropul. (da, aici seamănă cu baclavaua) Se servește rece.

Sursa: rador.ro

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete