-

Mâncare de prune cu carne (rețeta lui Radu Anton Roman)

Dacă perele, merele, gutuile intră mai rar în tocănițele noastre (iar, spre deosebire de obiceiurile apusene, strugurii, cireșile, vișinile, caisele, corcodușele, piersicile, dudele, deloc-fiind lăsate doar în voia chiselelor cu „dulcet“ și a plăcintelor) în schimb prunele uscate își petrec toată iarnă în cămară și în cratița românească, trăind binișor, pe lângă cartofi, varză și fasole, cu tot felul de cărnuri și afumături.  Prunele stranse de Ziua Crucii sunt bune de buba rea. (Gorovei)

Ce-ati spune sa urcam mancarea asta de oraseni saraci, dar cinstiti pe o cracuta sociala si mai inalta, doar asa, din bucuria de a fi generosi cu pleava lumii, nevazuta? Sa-i alaturam un Muscat Ottonel, luat la intamplare, din intreg cuprinsul Tarii Tarnavelor (e un privilegiu sa ma reintalnesc cu vinul asta, la Blaj si la Jidvei, la Alba sau Aiud, la Sebes si Apold, la Teaca si la Lechinta) dulceag si acid ca un sos fanariot (sau chinezesc!) inmiresmand tot ce-l inconjoara cu „flori de tei si sulfina si polen de vita“.

De la licoarea aceasta as bea si numai mirosul, de n-ar fi sa-i fi atins, tulburat si incordat ca intr-o aventura de uriasa senzualitate, dulceata mangaietoare si rotunda, gusturile exotice, perfecte, zapacitoare, care parca iti tatueaza corpul cu miere si lacrimi de orhidee.

Ingrediente

1 lingura de zahar
1 ceapa
1 kg prune uscate (lucioase, umede)
sare, piper
1 kg carne de vitel, mai grasa (piept, gat)
50 g unt
1 lingura de faina

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Articole înrudite