-

Mujdei oltenesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

Sosurile de usturoi sunt răspândite în toată lumea (mousse d’ail!) așa că s-au rătăcit și pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim, pentru început, pe cel mai simplu și mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra prețului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă. Baza! La-ndemana e să cureți o căpățână de usturoi și să-i bați cățeii-n draci într-o „chisarnita“ de lemn. Potrivești o linguriță de sare grunjoasă și, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă apă (puțină, o căniță, nu o jumătate de căldare, cum face nea Mitică de la „Dolarul și carnatul“). Merge la orice, carne, mămăligă, pește.


Atat usturoiul de toamna cat si cel de vara il intrebuinteaza romancele in diferite leacuri, descantece si vraji. Insa cel de toamna, dupa cum afirma femeile stiutoare, e cu mult mai bun la leacuri si vraji. (Marian)

Orice muica adauga la pasta de baza - usturoi, sare, apa - o lingura de otet, o lingurita de ulei de floarea soarelui si o lingura de marar tocat, ca sa se cheme ca trecem prin Oltenia. Pe la Calafat se face si acest mujdei cu verisori prin Balcania: o ulcica de iaurt ori lapte batut (da’ mai gros), 2 capatani de usturoi, 2-3 legaturi de marar, un praf de sare.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Articole înrudite