-

Flori de bostan umplute (rețeta lui Radu Anton Roman)

Am trăit s-o văd (s-o gust și s-o scriu !) și pe asta! Flori umplute! Zău, suntem în plin fantastic, dar nu pe lângă Swift și Lem, și nici pe lângă Marquez, cum ar visa orgoliul meu veleitaro-livresco-complexat, ci legănați de cărticelele fratiorilor Grimm și scărpinați feeric de bălaia copilă Alice!



Cea mai năstrușnică și mai neașteptată mâncare românească cu care m-am întâlnit vreodată, aruncându-mă direct în exuberanța sino-tropicală a lotusilor și vârfurilor de bambus (dar ce mă tot mir atât, și de ce florile ar fi mai puțin potrivite meselor decât frunzele-de salată, de măcriș, de gulie-și fructele?) suportă un singur vin: Fetească Albă de la Bucium.

Cu parfum de polen și flori (bineînțeles) de viță (detectez uneori și o vagă tentă minerală!), cu gust ademenitor de fruct, Fetească ieșeană e un vin de din toate înzestrat, dar misterios, având adeseori, de sub masca unei feminități lascive, cotropitoare, neașteptate ieșiri proaspete, acide și indisciplinate. Flori de bostan umplute și Fetească de Bucium, două insule care se caută, două ciudățenii care, din singurătatea originalității lor, se atrag.

Ingrediente

flori de dovleac
carnita, de care-o fi, bine tocata
ceapa mare si ea tocata
un morcov ras fin
sare, praf de piper
putin unt
miez de jimbla muiat in lapte si stors
1-2 oua

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Articole înrudite