-

Cartofi răzăliți (rețeta lui Radu Anton Roman)

Lângă un rasol de găină sau un cotlet de Jimbolia, bănățenii nu pun totdeauna legume și zarzavaturi fierte, pe care le preferă fierbinți, lângă supă.  Mai degrabă (deși cuvântul grabă și tot ce-l privește nu există în cosmopolitul dialect jimbolian) potrivesc niște zemoși cartofi răzăliți (de ce să piardă ocazia să mai mănânce încă ceva?) și câțiva gogoșari muraturati în oțet și miere (dacă ziceam marinați eram prețios și barbar, dacă ziceam murați era impropriu, că sare nu se pune).



„A razăli“ sigur că nu înseamnă altceva decât o traducere carasana - adică îndulcită și îmblânzita-a violentului și instigatorului (în viziunea arghezista) verb munteano-sado-gastronomic „a da pe razatoare“.

Fără un „Schilller“ (de la Steinschiller), vinișor vag roze, teremianian, sincer și direct, cartofii ăștia, cu sau fără carne fiartă, nu-s nici buni nici bănățeni.

Ingrediente

1 kg de cartofi sapunari (nu se sfarama la fiert)
2 cepe
1 cana de suc de rosii
2 linguri de untura (ulei, la o adica)
cimbru, verde sau uscat, sare, paprica (boia)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Articole înrudite