-

Bucate de Șabat și de Purim din bucătăria veche evreiască de la noi (din reţetele Kerei Caliţa)

În 1933, scriitorul Isac Peltz (tatăl pictoriței Tia Peltz), publica romanul – Calea Văcărești, o panoramă a cartierului evreiesc, cu obiceiuri pitorești și cu personajele sale, noile reîncarnări ale hâtrului Cilibi Moise din secolul al XIX-lea.

Isac Peltz era doar unul dintre intelectualii români de origine semită care au scris istorie în cultura noastră interbelică, de la Mihail Sebastian, Felix Aderca sau Max Blecher la Harry Brauner, Lena Constante ori Camil Baltazar.

O lume fascinantă și o bucătărie pe măsură, fusion avant la letter, amestecând felurite înrâuriri europene, nemțești, poloneze, rusești, mediteraneene dar și franțuzești.

Astfel, faimosul șolent gătit, încet, la foc mic, toată noaptea de vineri spre sâmbătă, mâncarea favorită de șabat era, de fapt, o catehizare – la un loc cu cea fonetică! – a primului principiu de slow food, preparatul fiind făcut chaud lent, ușurel, fără grabă, la cuptor. Specialiștii în istoria gastronomiei știu că era o rețetă foarte veche, păstrată din timpurile biblice, servită în mod tradițional sâmbăta după-amiaza. Mâncarea era pusă la cuptor înainte de apus, vinerea, și lasată la copt încetișor, peste noapte, ca să poata fi mâncată caldă, plină de savoare, a doua zi, după întoarcerea de la sinagogă.

Erau folosite fasolea, cartofii, ouăle fierte cu coajă cu tot în aceeași oală încăpătoare. Se punea ceapă tocată, dar și „gersli” (arpacaș spălat în mai multe ape), acesta putând fi înlocuit cu niște paste făcute în casă, numite „farvala”. Carnea folosită era, de obicei, gâsca sau rața afumată, mai rar cea de vițel. Nu lipsea, însă, niciodată „chigala”, o turtă dintr-un amestec de făină albă de grâu și făină de porumb, dreasă cu ouă bătute, mirodenii și untură de gâscă. Se pregătea o cocă ce se punea în oală lângă carne și erau lăsate acolo să fiarbă îndelung împreună.

Alte mâncăruri pregătite cu grijă dinainte și servite sâmbăta erau chifteluțele sau, uneori, clătitele făcute din aluat de cartof fiert ras – „latkes”, lângă care, pe talger, se aranjau scrumbii păstrate în oțet, movilițe de „cymes” – legume (morcov, nap) sau fructe fierte (smochine, prune, mere, pere), „ouă evreiești” (fierte, date pe răzătoare, amestecate cu unt topit, ceapă verde tocată mărunt, sare și piper, apoi stropite cu un sos gros de smântână cu bucățele de castraveți murați, compoziția astfel obținută fiind servită ca atare sau folosită pentru umplerea altor ouă fierte și golite de gălbenușuri) și franeluțe de „pesah” (făcute din doua pahare cu făină de pască, un pahar cu apă, o jumătate de pahar cu ulei, o lingură de zahăr, un vârf de linguiță de sare, toate acestea fiind amestecate și fierte, iar când s-au răcit învârtite din nou cu patru ouă întregi; cu podul palmei umezit cu ulei se formau mici pâinișoare rotunde, care se puneau în tipsie să se rumenească).

Evreilor aşkenazi, veniți din Europa Centrală și de Răsărit, le mai plăcea îndeosebi peștele umplut cușer („ghefilte fish” în idiș), făcut dintr-un crap nu prea mare și gras (un ciortan de 1-1,5 kg), două oua, o felie de pâine albă mărunțită, doua cepe mijlocii, trei linguri cu pesmet, o jumătate de linguriță de sare, două linguri de zahăr și o jumătate de linguriță de piper negru proaspăt râșnit. Se curăță și se taie peștele în felii, scoțând aripioarele și bronhiile. Se toacă, apoi, peștele, ceapa și pâinea într-un castron și se adauga ouăle, pesmetul, sarea, zahărul și praful de piper negru. Se frământă cu mâna până la obținerea unei paste fără cocoloașe. Cu degetele umede, se iau din această pastă bulgări mici de chiftele de pește, care se așază într-o cratiță și se fierb.

Citeste continuarea pe KERA CALITA

Articole înrudite

 • Supele clasice franțuzești (reţeta Kerei Caliţa)

  Cea mai lesnicioasă și economicoasă metodă de a prepara carnea, peștele sau legumele a fost dintotdeauna fierberea acestora dimpreună cu tot ce se găsea la îndemână: cu ierburi de gust, cu frunze plăcut mirositoare sau chiar cu buruieni zdravene, cu felurite arome și orice mirodenii sau coloniale aduse de corăbierii puși pe pricopseală.

 • Supă de ceapă ca-n Montmartre (reţeta Kerei Caliţa)

  Cartierul parizian de lângă basilica Sacre Coeur este, poate, cel mai încărcat cu povești romantice din Orașul Lumină. Asta și fiindcă aici a fost locul favorit al pictorilor francezi din a doua jumătate a veacului XIX și nu numai, eroi nu doar ai saloanelor de artă ci și ai chefurilor monstruoase din Montmartre.

 • Escalop sau carne fragedă de vițel ca o coquille Saint-Jacques

  La origine, escalopul este o felie subțire de carne de vițel, obținută prin tăiere măiastră cu un jungher bine ascuțit sau prin frăgezire cu ciocanul de șnițele, care apoi se acoperă sau nu cu panadă și se gătește cu sos și legume sau ciuperci, cel mai adesea la tigaie, desăvârșită apoi, dacă vrei, la cuptor, smântâna fiind o altă proporție care poate interveni decisiv în formula de gust.

 • Pui Marengo, o superstiție culinară a lui Napoleon Bonaparte

  Legenda spune că genialului corsican i-ar fi plăcut câteva feluri de mâncare ce-au rămas scrise în istoria gastronomiei universale: Puiul Marengo, Homarul Thermidor şi Millefeuille sau „Tortul Napoleon”.

 • Cordon Bleu – misterul din cuhnie, revelația din farfurie (reţeta Kerei Caliţa)

  Deși denumirea ne-ar putea trimite spre vechea gastronomie franțuzească, după unii se pare că acest rafinat Cordon Bleu nu are mai nimic de a face cu aceasta și constituie, în fapt, un mélange între mai multe bucătării europene, mai ales cea austriacă imperială și cea… ucraineană narodnică!