-

Circuit Gastronomic pentru promovarea turistică a judeţului Arad

Circuitul Gastronomic al Aradului, parte a strategiei turistice a Consiliului Judeţean (CJ), a demarat sâmbătă cu vizitarea oraşului Pecica, evenimentul fiind organizat, până pe 15 decembrie, de CJ şi toate primăriile din judeţ.

Un număr de 40 de locuitori ai municipiului Arad, dornici de excursii, au fost transportaţi cu autobuzul la Pecica, iar la destinaţie, acestora li s-au alăturat 19 turişti francezi, ce sunt dintr-o localitate din Franţa înfrăţită cu comuna arădeană Şiria.

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, le-a prezentat vizitatorilor localitatea. Potrivit acestuia, oraşul a cărui primă atestare documentară datează de la 1335, sub numele de Petk, are circa 12.500 de locuitori, fiind alcătuit din fostele localităţi Pecica Veche (cândva Pecica Română), Rovine (mai demult Pecica Ungurească) şi localităţile rurale Bodrogu Vechi, Sederhat şi Turnu.

'Cel mai important punct de atracţie turistică al oraşului Pecica şi chiar al judeţului Arad este Parcul Natural Lunca Mureşului, cu râul Mureş şi cu împrejurimile deosebit de frumoase. În apropierea oraşului, incluse în Parcul Natural, se află mănăstirea ortodoxă Hodoş - Bodrog, cel mai vechi lăcaş de cult de pe actualul teritoriu al României; mânăstirea ortodoxă sârbă Bezdin şi Schitul Sfânta Parascheva‚ din Bodrogul Vechi. În imediata apropiere a centrului oraşului se află Ferma de bivoli, unică în România şi Centrul de vizitare al oraşului. În ferma realizată prin finanţare europeană, în cadrul unui proiect transfrontalier româno - ungar, avem mai multe specii de animale. (...) În incinta Centrului de vizitare se află şi Muzeul Digital, o clădire ECO finalizată în 2013, care oferă oportunităţi de vernisaj, expoziţie şi diferite tipuri de prezentări', a spus Petru Antal.

El a prezentat şi 'Fântâna lui Momac', o fârtână arteziană forată în jurul anilor 1890 prin eforturile notarului localităţii, Momac. Forajul are o adâncime de peste 600 de metri, apa fiind foarte apreciată de localnici şi nu numai. După 1910, în Pecica au mai fost forate alte două fântâni, apa fiind la fel de apreciată. Alte două obiective turistice ale oraşului sunt Biserica Romano-Catolică, construită în 1880 şi Biserica Ortodoxă Română, ambele fiind declarate monumente istorice.

De asemenea, Petru Antal le-a vorbit vizitatorilor despre stejarul aflat în Piaţa Regele Mihai, copac ce a fost sădit de învăţătorul de etnie maghiară Ianos Laita, la data de 25 octombrie 1921, după ce a aflat că Principesa Elena l-a născut pe Mihai, viitorul rege. În vremea comunismului, copacul a fost apărat cu îndârjire de localnici, autorităţile de atunci renunţând în cele din urmă la ideea de a-l tăia. După revoluţie, localnicii au cerut o protecţie sporită stejarului, acesta devenind un punct de atracţie al oraşului Pecica.

Menţionată a fost şi renumita 'Pită de Pecica', foarte apreciată inclusiv de Nicolae Ceauşescu, conform primarului.

Participanţii la Circuitul Gastronomic au avut totodată ocazia să deguste, la o masă oferită de gazde, 'pită cu unsoare şi cu ceapă', brânză de capră şi de bivoliţă, slănină afumată, tocană din carne de bivoliţă fiartă la ceaun, precum şi 'plăcintă întinsă de Turnu', o altă specialitate locală. Un program de cântece şi dansuri a fost oferit de ansamblul folcloric 'Păstrătorii Tradiţiei'.

'Circuitul Gastronomic face parte din strategia turistică a CJ Arad. Programul a demarat în 5 mai, la Pecica, şi se va încheia în 15 decembrie, la Săvârşin, cu tăiatul tradiţional al porcului. În fiecare sâmbătă se vor organiza grupuri care, contra cost, vor putea vizita câte o localitate cu specific gastronomic din judeţ, vor face degustări şi vor participa la evenimente pentru cunoaşterea Aradului', a menţionat preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca.

AGERPRES