-

Ardei umpluți murați (rețetă interbelică)

Această reţetă este "culeasă" dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Se aleg ardei grași nevătămați. Se taie în jurul codiței un căpăcel și se curăță de semințe. Se taie ca fideaua varză albă, puțin morcov, pătrunjel, țelină. Se freacă toate cu puțină sare și se lasă să stea vreo oră-două la rece, ca să lase apă. Se scurge zarzavatul de apa ce-a lăsat, strecurându-l pe rând câte puțin în mână. Se umplu ardeii, iar ca să nu iasă umplătura, se pune deasupra câte o bucățică de frunză de varză sau o felie de morcov.

Citeste continuarea pe GASTROART

Articole înrudite

  • Ciorbe de sarmale și de ardei umpluți

    Ardei umpluți și sarmale se consumă în toate zonele țării. Ambele preparate au nenumărate variante: numim generic ardei umpluți o sumedenie de legume umplute, așa cum și sarmalele au nenumărate compoziții și învelișuri vegetale. Ambele au variante de post, mai ales pe bază de orez și ciuperci, dar lista ingredientelor folosite continuă cu o inepuizabilă inventivitate.

  • Soleanca – leacul pentru mahmureală al slavilor

    Știați că în Franța supa de ceapă este considerată leac pentru mahmureală? Că noi, prin interbelic, preferam pentru a ne întrema, după o noapte prelungită în fața sticlelor cu vin, tuslamaua și nu ciorba de burtă sau că potroc folosit ca adjectiv poate însemna extrem de sărat, extrem de acru sau chiar ambele simultan?

  • Ce este și cum se face untul de raci

    O să întâlniți în cărțile vechi de bucate românești termeni și preparate care vă pot da bătăi de cap, asta dacă nu există note explicative elaborate.

  • Ardei umpluți cu dovlecei și ciuperci (Ospătăria lui Iancu)

    Pînă vine Diana să montez mașina de tocat. Așa. Ia să curăț dovleceii… Țîr la ușă.

  • Puțin despre sarmale și câteva rețete vechi un pic mai altfel

    Pe câtă poftă, îndestulare și satisfacție ne oferă sarmalele, pe atât de mult murmur general gângurat în barbă, neliniște și nesiguranță gastronomică identitară și un mare, lat și lung, offff național cum că nu-s ale noastre.