-

„Festivalul cașcavalului”, la Brăduleț, Argeș

Azi în comuna argeșeană Brăduleț se încheie manifestările sub genericul "Festivalul cașcavalului". Manifestarea are loc în fiecare început de vară în câte unul dintre cele 3 sate ale comunei, respectiv la Galeș, Brădet și Brăduleț și reunește mii de participanți, fraţii păstori de pe ambii versanţi ai Munţilor Carpaţi.

Azi, (duminică, 2 iunie), în ultima zi, de la orele prânzului cei prezenţi sunt invitaţi la degustări de caşcaval, brânză, urdă, caş dar şi miere, fructe de pădure, ţuică de prune şi multe alte produse tradiţionale.
Deasemenea, muzică şi voie bună în decor natural sunt doar câteva din atracţiile unei minivacanţe la ţară.
Toate le veţi întâlni pe Valea Vâlsanului din Brăduleţ -Argeş
Finanţat cu fonduri europene, festivalul din Argeş, oferă pe lângă sesiuni de degustare şi de demonstraţii ale meşteşugului privind producerea caşcavalului, spectacole pe scenele amplasate în aer liber în fiecare zi în alt sat al localităţii.
La Festivalul "Caşcavalului de la Brăduleţ", vizitatorii vor avea şansa să redescopere tradiţii străvechi ale localnicilor în cadrul
standurilor special amenajate, unde războiul de ţesut, uneltele sculptorilor şi creaţiile pictorilor de icoane vor reînvia tradiţia
satului de munte de altădată.
Maestru de ceremonii este şi de data aceasta rapsodul popular Graţian Bădescu, recunoscut interpret de muzică populară al Argeșului, membru al orchestrei profesioniste "Doina Argeșului".
Din programul artistic nu vor lipsi formaţiile locale - "Ţiteraşii" şi "Fluieraşii" meșterului popular Tică Vasile, din Galeş, "Datina Păstorilor" înfiinţată de Asociaţia Culturală Sătească Galeş, Ansamblul "Brăduleţ" al elevilor localnici - dar şi oaspeţi din comunele din judeţele Argeş, Gorj, Vâlcea sau Sibiu. Ansamblul "Doina Argeşului" va completa la modul cel mai fericit spectacolul în care sunt aşteptaţi să strălucească solişti precum Ana Maria Iorga, Nicolae Datcu, Andrei Hereşanu sau Formaţia "Ştefan Săvoiu".

Autor (text și foto): Constantin PAŞOL

bradulet