-

Ce este și cum se face untul de raci

O să întâlniți în cărțile vechi de bucate românești termeni și preparate care vă pot da bătăi de cap, asta dacă nu există note explicative elaborate.

Cum foarte multe din rețetele din aceste cărți sunt ori traduceri, ori adaptări din rețetarul internațional (bucătăriile franceză, austriacă, germană fiind cele mai des asumate – chiar dacă găsim influențe din mai toate zonele, din sudul bizantin până în nordul slav) mute din tehnicile definite de alte gastronomii pătrund astfel în obiceiul autohton de a face mâncare.

Untul de raci este un astfel de exemplu. Găsim acest preparat care folosit ca adjuvant și potențiator de gust la o multitudine de rețete cu pește ori fructi de mare. Cred că cel mai des menționat apare în volumul “200 de rețete cercate și alte trebi gospodărești” semnat de Kogălniceanu și Negruzzi, apărut la Iași în 1841 (o nouă ediție în pregătire la Editura GastroArt), dar și în prima carte de bucate în limba română din Ardeal, Johann Carl Hintz (alias Hințescu) – Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germâne și magiare supranumită și Bucătăreasa națională (reeditată în 1884 la Librăria H. Zeidner, în Brașov, va purta titlul: „Bucătares’a naționala, seu Carte de bucate a bucateresei romane, francese, germane și maghiare”) a cărei primă reeditare o pregătim pentru anul acesta.

Cu toate că untul de raci apare în 11 rețete, Kogălniceanu și Negruzzi nu simt nevoia să explice tehnica prin care se obține. În mod normal asta ar însemna că mai toată lumea îl știe și termenul nu necesită explicații suplimentare, dar, în acest caz, ne este greu să credem că moldovenii l-ar fi folosit, frecvent, și înainte de 1841. Trebuie să ținem cont de faptul că cele 200 de rețete cercate nu au mai deloc explicații.

Prima definiție a untului de raci apare, cinci ani mai târziu, în volumul tradus de Postelnicul Manolachi Drăghici „Rețete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert, Întâiul Bucătar al Curții Franției, potrivit pentru toate sterile.

Afla aici cum se prepara untul de raci

 

Articole înrudite

 • Ciorbe de sarmale și de ardei umpluți

  Ardei umpluți și sarmale se consumă în toate zonele țării. Ambele preparate au nenumărate variante: numim generic ardei umpluți o sumedenie de legume umplute, așa cum și sarmalele au nenumărate compoziții și învelișuri vegetale. Ambele au variante de post, mai ales pe bază de orez și ciuperci, dar lista ingredientelor folosite continuă cu o inepuizabilă inventivitate.

 • Supele clasice franțuzești (reţeta Kerei Caliţa)

  Cea mai lesnicioasă și economicoasă metodă de a prepara carnea, peștele sau legumele a fost dintotdeauna fierberea acestora dimpreună cu tot ce se găsea la îndemână: cu ierburi de gust, cu frunze plăcut mirositoare sau chiar cu buruieni zdravene, cu felurite arome și orice mirodenii sau coloniale aduse de corăbierii puși pe pricopseală.

 • Supă de ceapă ca-n Montmartre (reţeta Kerei Caliţa)

  Cartierul parizian de lângă basilica Sacre Coeur este, poate, cel mai încărcat cu povești romantice din Orașul Lumină. Asta și fiindcă aici a fost locul favorit al pictorilor francezi din a doua jumătate a veacului XIX și nu numai, eroi nu doar ai saloanelor de artă ci și ai chefurilor monstruoase din Montmartre.

 • Escalop sau carne fragedă de vițel ca o coquille Saint-Jacques

  La origine, escalopul este o felie subțire de carne de vițel, obținută prin tăiere măiastră cu un jungher bine ascuțit sau prin frăgezire cu ciocanul de șnițele, care apoi se acoperă sau nu cu panadă și se gătește cu sos și legume sau ciuperci, cel mai adesea la tigaie, desăvârșită apoi, dacă vrei, la cuptor, smântâna fiind o altă proporție care poate interveni decisiv în formula de gust.

 • Pui Marengo, o superstiție culinară a lui Napoleon Bonaparte

  Legenda spune că genialului corsican i-ar fi plăcut câteva feluri de mâncare ce-au rămas scrise în istoria gastronomiei universale: Puiul Marengo, Homarul Thermidor şi Millefeuille sau „Tortul Napoleon”.