-

UNESCO: rețeta saramurii de pește din Delta Dunării, reprezentativă în lume

O străveche rețetă de pește din Delta Dunării a aprins imaginația și simțurile gustative ale oamenilor aflați în cele mai îndepărtate locuri ale lumii.

Vorbim despre Saramura de pește din Delta Dunării, coaptă la foc viu cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil dar ferm așa după cum este Aligote-ul nostru nord-dobrogean născut din bobul încins la soare, rețetă care a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate/rezervațiile lumii. Deputatul Lucian Simion, membru al Comisiei permanente commune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO s-a ocupat de toată povestea asta cu gust unic și ne-a oferit detalii picante și povestea acestui preparat ajuns pe masa de sărbătoare a UNESCO:

“Este cunoscut faptul că Delta Dunării a fost inclusă în anul 1990 de UNESCO în circuitul rezervaţiilor mondiale ale biosferei. în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul programului „Omul şi Biosfera” – MAB UNESCO, de asemenea a fost inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural şi Natural UNESCO.
Dar Delta își descoperă comorile în măsura în care oamenii, turiștii au răbdare și dorința de a le savura. Anul acesta am avut plăcuta surpriză să aflăm că UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman iar noi, Comisia pentru relația cu UNESCO din cadrul Parlamentul României am făcut toate diligențele necesare pentru ca preparatul să fie realizat în integralitate cu ingrediente naturale. Vă asigur că a fost un succes extraordinar (!)” ne-a spus deputatul Lucian Simion.

“Redăm mai jos rețeta pentru pofticioși sau, și mai bine, îi invităm în Delta Dunării(!) Vă doresc tuturor poftă bună și vă recomand să descoperiți comorile și savorile deltei” a mai spus deputatul tulcean.

SARAMURÃ DE PESTE
• 2 ardei iuți • 500 g sare grunjoasã• 50 g oțet • 1 litru de apã
• verdețuri (pãtrunjel, țelinã, leuștean, cimbru, mãrar)
• 2 kg pește de apã dulce, de preferințã pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șãlãiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește)

...................

Citește mai departe rețeta AICI

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi