-

Se apropie toamna! Rețeta celor mai delicioși castraveți murați!

Ce friptură e aceea care nu e asezonată cu un blid plin de castraveţi muraţi ? Poate mulţi apelează la a cumpăra borcanele cu delicioşii castraveţi.

Însă, dacă tot e sezonul lor şi dacă tot avem de toate în grădină, de ce să nu ne umplem rafturile cămării cu borcane ce-ţi iau până şi privirea, ca să nu m-ai spun că ţi se umple gura de apă doar privindu-i.

În satele de munte din Bistriţa - Năsăud , femeile au ,, secretele " lor în ce priveşte modul de a pune castraveţii la murat.

Ana Sângeorzan din satul bistriţean Feldru ne învaţă cum să punem castraveţii la murat:

Avem nevoie de 5 kilograme de castraveţi de mărime medie şi proaspăt culeşi, trei litri de apă de izvor sau dintr-o fântână rece şi adâncă;

- sare grunjoasă, circa şase linguri, 250 mililitri de oţet de vin, 250 de grame de zahăr, frunze de vişin si de telină, crenguţe de mărar si cimbru, usturoi, piper boabe, piper măcinat, frunze de dafin, hrean şi boabe de muştar.

Castraveţii se spală, se ţin cam o jumătate de oră in apă rece cu puţină sare pentru a elimina eventualul gust amar al unor castraveţi, apoi se spală incă o data foarte bine si se aşează în borcane, de preferat borcane de 800 ml sau de 1,7 ml.

Apa, împreună cu toate aceste mirodenii, se pune la fiert si se lasa să fiarbă în clocote circa 5 minute.

Apoi, se ia de pe foc si se lasă să se domolească tot încă vreo 5 minute după care se toarnă cu un polonic peste castravetii pusi in borcane.

Pentru un decor fain, unele gospodine m-ai îndeasă în borcane şi felii de morcov ori chiar căţei de usturoi întregi şi, evident că boable de piper negru au şi ele rolul lor 

Nu uitaţi de hrean care ţine castraveţii tari în borcane şi pe cât de simplă e metoda de conservare , pe atât de bine vor sta castraveţii cât ar fi iarna de lungă.

Borcanele se lasă in bucătărie cam 48 de ore apoi se aşează pe rafturile unei cămări răcoroase, m-ai nou cu etichete lipite pe borcane pentru a şti cât timp au fost conservaţi bine.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite