-

Pate de ficat: din comerț sau făcut în casă? Plus o rețetă delicioasă

Pate de ficat: Ficatul este un aliment dificil; o parte din copii îl mănâncă cu plăcere, însă cea mai mare parte îl refuză, strâmbându-se și invocând ba consistența lui înecăcioasă, ba că ar fi amar la gust.

Însă ficatul de pui nu-l putem exclude din alimentația copilului, din mai multe motive: în primul rând, el reprezintă o importantă sursă de fier. Este principala calitate a acestui aliment.

Apoi găsim în același ficat surse de vitamina A și B. Astfel, pateul de ficat devine o opțiune, înlocuind ficățelul de pui pe care parte dintre copii nu-l prea doresc.

Pateurile de ficat din comert sunt “masluite” cu o gramada de inlocuitori

Contin multe alte elemente si foarte putin ficat, indiferent ca vorbim despre pate de ficat de pui, de porc, sau alte variante; procentul de ficat este intre 15 si 25%.

In primul rand, este suficient sa ne uitam la culoarea lor, atunci cand deschidem cutia: un pate de ficat natural, preparat din casa, are culoarea maro inchis, exact ca cea a ficatului natural; mai toate pateurile din cutie sunt rosiatice, din cauza colorantilor si a nesfarsitelor E-uri de tot felul, care se gasesc din abundenta.

Sa nu uitam de conservanti si alte resturi de carne si avem o imagine completa a pateului de ficat gata preparat.

Iata, in schimb, cum putem prepara un pate de ficat de pui foarte sanatos si extrem de gustos pentru copiii nostri, pe care, astfel, ii putem determina sa consume ficatei, fara ca ei sa stie neaparat asta (mai ales atunci cand nu iubesc acest aliment, atat de necesar, totusi, pentru sanatatea lor).

Mod de preparare Pate de ficat

Spalati foarte bine ficateii si puneti-i la scurs intr-o strecuratoare. Atentie mare la aspectul lor, un ficat sanatos de pui trebuie sa fie de culoare rosu inchis; pe cei mai alburii sau cu pete decolorate ii puteti da la o parte, fiindca acela este un ficat bolnav.

Pana cand ficateii se scurg de apa, curatati cepele si taiati-le solzisori. Intr-o tigaie mai inalta, puneti uleiul de masline si jumatate din untul necesar pentru aceasta reteta.

Cand untul s-a topit, puneti ceapa la calit. Nu e nevoie sa adaugati apa, de data aceasta, fiindca untul oricum contine apa, asa ca ceapa nu se va praji, ea se va distui.

Cand ea devine transparenta, puneti ficateii si lasati-i sa se faca foarte bine; este esential pentru un pate de ficat reusit si correct preparat. Spre sfarsit, adaugati jumatatea de pahar de vin – daca doriti – putina sare si patrunjelul tocat.

Mai lasati pe foc 5-7 minute, sa se evapore complet alcoolul. Apoi dati la o parte si cat preparatul este fierbinte, folositi blenderul pana obtineti un pate de ficat foarte fin ca textura.

Pofta buna!

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Foto: commons.wikimedia

Articole înrudite