-

Un Caligula de pe la noi: Nicolae Mavrogheni

Nicolae Mavrogheni, domnitor al Țării Românești între anii 1786 - 1790, a fost un personaj cât se poate de pitoresc. Îi plăcea să facă inspecții deghizat, ca să vadă cum trăiește poporul.

Tot pentru a lua „pulsul” poporului, a pus să fie ridicat un foișor la Oborul Nou, unde mergea în fiecare duminică. La fiecare răspântie a ordonat să se înalțe țepe, ca să știe hoții și criminalii că nu-i de glumit cu vodă Mavrogheni. Se îmbrăca în costum de marinar turc, cu genunchii goi și cu turban pe cap și mergea prin oraș cu o trăsură trasă de doi cerbi.

Ca să-și bată joc de boieri, a dat calului său demnitatea de clucer (dregător ce se ocupa cu aprovizionarea curții domnești).

Nu scrie nicăieri dacă a fost inspirat de Caligula, care-și făcuse calul senator. Tot acest domnitor a fost primul fanariot care a organizat o oaste – e drept, pentru a-i ajuta pe turci.

Aceasta era formată din 10.350 de oameni (împărțiți în 110 steaguri), înțoliți după moda occidentală, inclusiv cu peruci pe cap.

Din păcate pentru el, Nicolae Mavrogheni a avut un sfârșit tragic, fiind executat în septembrie 1790, în urma unor intrigi ale marelui vizir, aflam de pe platforma historia.ro.

Autor: Anamaria Ionescu

Articole înrudite