-

Leontin Acul - dacul din Munţii Rodnei

Leontin Acul din comuna bistriţeană Şanţ s-a retras de ceva ani în creierul munţilor şi are o adevărată grădină zoologică acasă. El ține la portul tradițional al comunei de unde izvorăște Someșul Mare şi îl îmbracă de fiecare dată cu mândrie în zilele de sărbătoare.

Spirit patriotic, Tinu - așa cum îl alintă prietenii, trăiește departe de lumea dezlănțuită după ce s-a retras în creierii munților, acolo unde și-a transformat gospodăria într-un colț de rai.

Pasionat de animale și de tot ceea ce este ecologic, Tinu își prepară singur mâncarea, iar animalele mânâncă tot ceea ce cultivă bărbatul în propria gospodărie, aflam de le Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

În timp, bărbatul a reușit să amenajeze în vârf de munte o adevărată grădină zoologică, îngrijind cu mare drag peste 50 de animale din 30 de specii.

Bărbatul a iubit animalele de când se știe, întreaga sa copilărie fiind responsabil, alături de ceilalți 10 frați, de animalele din gospodăria care le asigurau traiul și care trebuiau hrănite și curățate în fiecare zi.

Grădina zoologică din vârful muntelui a încropit-o cu câţiva nutrii, la mare căutare înainte de Revoluție, animale crescute atât pentru carnea deosebită cât și pentru blana extrem de scumpă.

Au urmat apoi câteva capre, și încet-încet a reușit să își extindă mica grădina zoologică cu patrupede din toate colțurile lumii.

Copiii care vor să își petreacă câteva ore de relaxare pot admira păunii, chinchilla, veverițe, iepuri, capre africane, fazani, cocoși exotici, papagali, pești.

Sursa: Mesagerul de Bistrita - Radu Sârbu

Articole înrudite