-

Satul în care poţi ajunge doar pe o scară din lemn agăţată de nişte stânci

Câteva bucăţi din lemn prinse în stâncile înalte este singura cale de acces către Ineleţ, un sat din judeţul Caraş-Severin, care face parte din comuna Cornereva.

Drumul nu este deloc uşor de parcurs pentru a ajunge în sat şi tocmai de aceea oamenii din sat au învăţat să se ajute singuri.

Trebuie să urci o scară inalta cam de 100 de metri, construită din lemn si lipită de peretele abrupt al muntelui.

Este o adevărată aventură şi nu e pentru cei cu frica de inălţime.

Ultima portiune a scării are un unghi de aproape 90 de grade dar pentru ca aventura să fie si mai captivantă , ca să ajungi la scară, mai trebuie să traversezi şi o punte destul de fragilă.

Scara este singura cale de acces a celor 47 de locuitori din cătun, însă localnicii o folosesc destul de rar, fiindcă hrana necesară şi-o pot asigura în mare parte din propria gospodărie.

La Ineleţ nu este curent electric, drumuri, maşini şi nici banii nu prea au valoare pentru săteni.

Ei practică în continuare trocul si isi produc singuri toate cele necesare pentru a trăi: cresc animale, păsări, cultivă legume.

Este şi o biserică în cătun însă aceasta stă închisă pentru că preotul vine de patru ori pe an sau la vreo mare sărbătoare creștină.

Poştaşul urcă scările cam o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns la Ineleţ aproape niciodată.

Ineleţ face parte din comuna Cornereva, comună ce are în componenţă nu mai puţin de 40 de sate.

Cele 40 de sate și cătune componente ale comunei Cornereva sunt: Cornereva, Arsuri, Bogâltin, Bojia, Borugi, Camena, Cireșel, Costiș, Cozia, Cracu Mare, Cracu Teiului, Dobraia, Dolina, Gruni, Hora Mare, Hora Mică, Ineleț, Izvor, Lunca Florii, Lunca Zaicii, Mesteacăn, Negiudin, Obița, Pogara, Pogara de Sus, Poiana Lungă, Prisăcina, Prislop, Ruștin, Scărișoara, Strugasca, Studena, Sub Crâng, Sub Plai, Topla, Țațu, Zănogi, Zbegu, Zmogotin, Zoina.

Sursa&foto: Viorel Grosu

Articole înrudite