-

A renunțat la catedră și a început să cultive lavandă

Să-i zicem afacere, să- i zicem pasiune sau pur și simplu le îmbinăm pe ambele și ajungem să cultivăm lavandă tocmai la Braniștea, în județul Bistrița-Năsăud.

Cristi și Lidia Tiron, doi tineri descurcăreți din fire au pus la cale de circa patru ani o mică afacere din care au început să apară roadele. Verile și toamnele secetoase din ultimii ani favorizează culturile de lavandă și înfloresc mai mult ca niciodată.

"Lavanda este o plantă care iubește căldura, iar anul acesta chiar a fost cald și a crescut mare și frumoasă. Afacerea merge bine și iată-mă, după șapte ani în care am fost învățătoare, am renunțat la învățământ și cultiv lavandă.

Soțul meu a venit cu propunerea să cultivăm lavandă, am cumpărat butașii și de acolo a început totul. Începuturile nu au fost grele. A fost chiar super fain, doar că, la început, ne gândeam: oare înflorește, nu înflorește?

A înflorit. E al patrulea an în care cultivăm lavandă. Avem în jur la 3500 de fire. Nu foarte multe, deci putem spune că, în primul rând e pasiune și apoi afacere.

Am început să facem săculeți de lavandă, apoi pernițe și alte produse pe care le vindem și de acasă, și de pe internet, dar și la târguri. Noi facem parte din Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și atunci suntem invitați la diferite evenimente mai mul locale”, a spus Lidia Tiron în emisiunea "Fermier în România", transmisă luni, 21 octombrie.

Cristi și Lidia Tiron din Braniștea fac diferite aranjamente cu lavandă, pernițe cu lavandă pentru aromaterapie indicate pentru cei depresivi, persoanelor care suferă de anxietate, dar și săculeți cu lavandă foarte buni împotriva moliilor.

De asemenea, au și uleiuri de lavandă care se folosesc mai ales în anotimpul rece pentru combaterea virozelor.

Mai facem biscuți cu lavandă, sirop de lavandă, dulceață de lavandă. Tot inventăm tot felul de chestii cu lavandă. E o aromă deosebită. Vom încerca și lavanda ca și condiment să vedem cum merge în mâncăruri. Am trimis și în străinătate tocmai la arabi o grămadă de pernițe cu lavandă. Cineva nu știa ce să ducă în dar și a mers cu un geamantan plin. Erau și ușoare și parfumate.

Am vândut și în țară, trimit și prin poștă, dar și de acasă vând. Ne merge foarte bine" a mai spus ea.

Familia Tiron mai face și uleiul de lavandă din care se pot pune câteva picături pe pernă sau se pot face infuzii.

Planta trăiește 20 de ani în pământ, se plantează primăvara sau toamna, iar apoi îngrijirea e simplă. Trebuie să fie curățată de buruieni, apă nu necesită fiindcă e iubitoare de soare și de foarfecă. Se taie de două ori pe an primăvara și toamna, iar acum în octombrie o pregătim pentru iarnă, deci o tundem. Lavanda poate fi cultivată oriunde, doar să nu băltească apa.

Oricine își poate face o mică grădină de lavandă. În aceste veri secetoase chiar a fost o recoltă foarte bună. Culegeai seara câteva rânduri, iar în ziua următoare parcă erau iar înflorite. Seceta i-a priit lavandei”, a mai spus Lidia Tiron.

Familia Tiron poate fi găsită în Braniștea - Bistrița-Năsăud, pe strada principală numărul 373.

Sursa: Viorel Grosu

Articole înrudite