-

Tablete pentru elevii de la sate. Află detalii

O prima tranşă de dispozitive pentru învăţământul digital: peste 4.000 de tablete şi laptopuri, pentru a-şi putea continua educaţia, în oricare dintre scenariile anunţate de autorităţi. Gestul vine din partea unei instituții caritabile.

World Vision România, cu ajutorul donatorilor săi, vine în sprijinul copiilor din satele româneşti. De asemenea, o altă componentă a procesului de dotare a şcolilor pentru începutul acestui an şcolar este şi donaţia de 21 de table interactive.
Peste 40% dintre copiii din mediul rural, parte din proiectele World Vision România, nu au participat la şcoala online în perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei. Unul dintre motivele principale pentru care elevii nu şi-au continuat educaţia este lipsa dispozitivelor digitale în familiile nevoiaşe care trăiesc în sate izolate: astfel, unu din doi părinţi din familiile beneficiare ale programelor World Vision nu are un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie.
Într-o perioadă extrem de dificilă pentru educaţie, în special pentru învăţământul rural, World Vision a deschis un Fond de Urgenţă pentru Educaţie şi are în vedere intervenţia pentru cel puţin 6.600 de copiii şi 100 de profesori din 80 de comunităţi nevoiaşe de la sate şi 27 de şcoli şi 6 grădiniţe pentru renovări şi reabilitări în regim de urgenţă. Persoanele care vor să-i sprijine în continuare pe copiii de la sate care vor să continue să înveţe, însă ar putea fi lăsaţi în urmă pentru că nu au resurse, pot să doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANŢĂ (cost 4 euro/ lună), fie direct pe site-ul campaniei - https://bit.ly/2X6T8oZ, unde se poate dona orice sumă.
'În oricare dintre cele trei scenarii anunţate de autorităţi, şcoala românească are nevoie de asumare, de colaborare şi de o regândire a ceea ce înseamnă educaţia. Trecerea de la scenariul verde, în care copiii fac orele în clasă, la scenariul roşu, acolo unde şcoala funcţionează exclusiv în online, se poate întâmpla foarte rapid. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice variantă. Săptămâna viitoare vom începe şi dotarea cu materiale igienico-sanitare în şcolile de la sate. Cu ajutorul donatorilor noştri, ne ţinem promisiunea în faţa copiilor şi şcolilor din mediul rural. Un lucru este cert: nu mai putem lăsa niciun copil în urmă', a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Educaţia, între toaleta din curte şi digitalizare
Peste 250.000 de copii din România nu au apă curentă în casă, electricitate, toaletă în interior sau mese calde zilnice. Accesul la internet şi un calculator sau tabletă pentru a putea participa la lecţiile online sunt doar vise îndepărtate, care nu se regăsesc pe lista de priorităţi a familiei chiar şi în cazul în care situaţia financiară se îmbunătăţeşte pe termen scurt şi mediu.
Pentru Antonia, elevă dintr-un sat din Cluj care a terminat clasa a III-a anul acesta, digitalizarea e doar un cuvânt greu de înţeles. Trăieşte într-o căsuţă din lut cu 2 camere, alături de familia formată din 8 membri.
Singurele surse sigure de venit sunt ajutorul social şi alocaţia copiilor. Evident, banii nu ajung niciodată. Aşa că părinţii şi fraţii mai mari lucrează cu ziua prin sat, fac mături din nuiele sau culeg ciuperci din pădure, pe care le vând apoi la marginea drumului. Sezonul cald e cel mai profitabil, de aceea aşteaptă de fiecare dată sosirea primăverii.
Anul acesta, pandemia a dat peste cap planurile familiei. S-au văzut nevoiţi să rămână cu toţii în curtea proprie. Nu au mai putut să obţină venituri din vânzarea de mături şi nici nu au mai putut să meargă la lucru în sat.
În lipsa banilor, mama a decis să renunţe la curentul electric, revenind la lumânări. Chiar şi laptele praf al mezinului de numai 1 an şi jumătate a fost înlocuit cu ceai din codiţe de fructe.
Când până şi curentul electric e un lux, şcoala online nu e imposibilă, ci pur şi simplu ceva ridicol. Mai poate fi vorba despre lecţii, teme şi despre a ţine pasul cu colegii care au avut acces măcar la un telefon cu internet?
Crezul nostru e că o soartă mai bună se poate obţine doar prin educaţie. Familia a promis că rezolvă problema curentului electric. Iar noi vrem să-i redăm şansa Antoniei să-şi satisfacă micile ei curiozităţi, de copil care descoperă acum lumea. Pentru ea, digitalizarea e acum un cuvânt greu de înţeles. Dar dacă şcoala online va deveni o realitate, lipsa accesului la internet şi a unei tablete înseamnă că Antonia nu va mai putea merge la şcoală. Şi ca Antonia mai sunt, din păcate, mii de copii de la sat.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 8 judeţe.
World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, focalizate pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţă împlinită pentru fiecare copil.

Articole înrudite