-

Vaccinul anti-COVID al Rusiei, "Sputnik V", lansat în circuit public

Rusia anunţă lansarea, de astăzi, în circuit public, a propriului vaccin anti-COVID, care înseamnă de fapt vaccinarea a 40.000 de voluntari din grupele de risc reprezentate de medici şi cadre didactice.

Deşi e primul vaccin aprobat din lume, aceasta este o etapă necesară a testării, care ar putea dura cel puţin o jumătate de an, potrivit directorului ştiinţific al institutului care l-a dezvoltat.
Vaccinarea voluntarilor se înscrie în faza postomologare, a treia, a testelor clinice, după ce, conform specialiştilor ruşi, primele două faze au demonstrat că vaccinul produce anticorpi şi nu are efecte nocive, deşi este contraindicat anumitor categorii de persoane. La Moscova, unde s-au înscris deja 25.000 de voluntari, au fost desemnate în acest scop nouă clinici, iar de săptămâna viitoare, vaccinul, produs deocamdată în cantităţi reduse, va fi furnizat şi în regiuni. La rândul lui, Ministerul rus al Învăţământului a anunţat că în acest an şcolar elevii nu vor fi vaccinaţi împotriva coronavirusului, recomandând, în acelaşi timp, în mod insistent, vaccinarea împotriva gripelor sezoniere. Vaccinul "Sputnik V", realizat de Centrul "Nikolay Gamaleya", este primul vaccin anti-COVID din lume, omologat oficial. După omologarea acestuia, luna trecută, în Rusia s-au vaccinat deja o serie de personalităţi publice, între care câţiva membri ai Guvernului şi una dintre fiicele preşedintelui Vladimir Putin.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite