Sindromul copiilor suprasolicitați în cursa pentru performanță. Ce daune iremediabile se pot produce
Copilul dumneavoastră se simte suprasolicitat în cursa pentru performanță? Stresul legat de scoală nu este nimic nou. Cu importanța crescută a testelor asupra elevilor, copiii se confruntă cu mai mult stres în timpul școlii.
29 Martie 2018, 08:15
Facem multe lucruri cu intenția de a ajuta copiii noștri să-și realizeze întregul potențial. Dar dacă nu suntem atenți, s-ar putea să pierdem semnalele că sunt suprasolicitați și stresați.
Nu toate formele de stres sunt egale.
Stresul benefic îi motivează pe copii să fie productivi și să-și indeplinească sarcinile. Acest tip de stres se manifestă, de obicei, pe termen scurt.
Stresul nesănătos este acela când se pune o mare presiune pe copil, și poate duce la creșterea anxietătii și scăderea performanței.
Efectele pe termen lung de a fi suprasolicitați pot duce la reacția fizică a corpului copilului.
Când copilul se simte suprapresat, organismul răspunde prin eliberarea unei serii de substanțe chimice care îi afectează inima, tensiunea arterială, creierul și metabolismul. Dacă acest lucru se intamplă prea des, copiii se pot confrunta cu boli grave,
cum ar fi tulburări de anxietate, depresie, obezitate și alte condiții, pe măsură ce cresc. (PM)
Sindromul copiilor suprasolicitați în cursa pentru performanță. Ce daune iremediabile se pot produse
In aceasta viziune, avantajul competitiv se construieste cat mai devreme in viata printr-un cumul de competente si cunostinte variate din care nu pot lipsi cel putin doua-trei limbi straine, sport, arte (pictura, dans, muzica si teatru), plus activitati de dezvoltare cognitiva si emotionala.
Intalnesc din ce in ce mai frecvent copii de 4 – 5 ani care au “programul plin” de dimineata pana seara.
Parintii povestesc cu satisfactie cum micutii lor “nu mai au timp nici sa respire”, programul lor de activitati fiind similar cu cel al unui adult (minim 8 ore pe zi, adesea chiar 10 ore). Lipsiti inca de capacitatea de autoanaliza si de simt critic, copiii mici se implica neconditionat din bucuria de a-si vedea parintii fericiti sau, cel putin, multumiti.
Parintii se simt impliniti ca fac totul pentru viitorul copilului lor si nu rateaza nicio sansa pentru a mai pune o caramida la baza succesului de mai tarziu.