-

JURNALUL.RO Când viruşii joacă de-a v-aţi ascunselea

Specialiştii au făcut o prognoză, mileniul nou va însemna un război împotriva virusurilor. Viclenia lor este de necontestat, sunt mai iuţi în a crea tulpini rebele la medicamente, tipuri de virusuri sălbatice şi ştiinţa aleargă să descopere remedii împotriva acestor virusuri noi, încăpăţânate la terapii. Ba mai mult, o categorie de virusuri, după ce au declanşat o boală, se ascund în organism şi profită de o scădere a imunităţii pentru a declanşa o altă maladie.Revelatoare este acţiunea virusului care provoacă varicela. Dacă nu s-a injectat vaccinul împotriva varicelei, în copilărie se face varicelă. Practica a arătat că nu mai recidivează varicela. Dar virusul varicelei se ascunde în ungherele organismului şi pândeşte. Când autoapărarea imunitară are o perioadă de scădere, acest virus al varicelei scoate colţii şi produce o altă boală, zona zoster.

Zona zoster se manifestă prin înroşirea pielii la debut pe traseul unui nerv, înroşire urmată de dureri în zona apariţiei iritaţiei. Apar băşicuţe cu lichid, febră şi o stare generală rea. Medicii trebuie să trateze această zona zoster, boala se retrage după 1-2 săptămâni. Virusul a căpătat, din acest motiv, denumirea virus varicelo-zosterian.

Dacă copilul este vaccinat şi împotriva varicelei este ferit şi de zona-zoster. Calculii la vezica biliară produc crize dureroase, se dă peste cap starea generală, pornirea pietrelor din vezica biliară ajung să înfunde o intersecţie din tubul digestiv cu provocarea icterului mecanic şi a pancreatitei acute, din care se şi moare. În vezica biliară colesterolul se strânge în formaţiuni, la care se adaugă şi alte săruri şi aşa se nasc calculii biliari.

Paradoxal, dar mai periculoşi sunt calculii biliari de mai mici dimensiuni, ei circulă mai frecvent decât pietrele mai mari şi barează secreţiile biliare şi enzimele din pancreas.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite