-

SFATULPARINTILOR.RO Cum să depășești obstacolele în calea alăptării și 11 motive să nu renunți

Alăptarea nu este un lucru simplu și pot apărea o mulțime de obstacole. În plus, s-a împământenit mitul că nu toate mamele pot alăpta. Multe proaspete mămici sunt sfătuite să “suplimenteze” cu lapte praf pentru că n-au suficient lapte sau că laptele lor nu este bun. Ceea ce, la final, duce la sabotarea alăptării și la privarea copilului de cel mai bun lapte pe care îl poate primi.


Specialistii spun ca, la nivel international, numai 2% dintre femei nu pot alapta din diverse motive. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, copiii ar trebui alaptati pana la varsta de 2 ani. Insa numai 5% dintre mame reusesc aceasta performanta.

Principalul obstacol in calea alaptarii naturale este raspandirea informatiilor false. La acest lucru se adauga incurajarea unor medici de a suplimenta alimentatia bebelusului cu lapte formula. “Din experienta mea de 32 de ani, mii de mame au venit la clinica noastra de alaptat si tot ce pot spune este ca se poate alapta exclusiv cu putin ajutor.

Din pacate, insa, doar o mica parte dintre femeile care au nevoie se pot bucura de ajutor. Cateodata solutia este simpla, cateodata nu. Insa mamele se simt frustrate ca nu pot alapta si ca nu au la cine apela. Despre alaptat se spune ca este dureros, periculos, ca laptele nu e bun sau ca importanta alaptarii este exagerata.

Iar cand in jurul tau nu ai pe nimeni specializat care sa te sustina, e foarte usor sa renunti la primul obstacol aparut in cale”, explica dr. Jack Newman, in HuffingtonPost.com.

Inainte de a renunta la alaptare, cere sfatul unui consultant in alaptare, cere mai multe pareri daca nu esti multumita de o opinie. Beneficiile alaptarii sunt multiple. Iata numai cateva dintre ele.

1. Relationare bebelus-mama

Hormonul oxitocina care se elibereaza la travaliu este la fel de important si dupa nastere. El contribuie la contractarea si revenirea la marime normal a uterului. In plus, oxitocina se elibereaza si in timpul alaptarii, contribuind la dezvoltarea relatiei mama-bebelus. Mama se calmeaza si se reduce riscul de a dezvolta depresie postnatala.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole înrudite