-

SFATULPARINTILOR.RO Evaluarea și tratamentul tulburărilor de vorbire și limbaj la copii

Copiii cu tulburări de vorbire pot avea dificultăți în procesarea informațiilor sau în rostirea cuvintelor. Același lucru este valabil și pentru unii copii cu deficit de atenție. Un copil cu deficit de vorbire poate avea dificultăți în articularea, rezonanța sau fluența cuvintelor. Mulți copii mici dezvoltă abilități de vorbire într-o anumită perioadă de timp și cu capacități diferite. Cu toate acestea, într-un anumit punct, majoritatea copiilor au început să învețe cum să vorbească și să comunice eficient. Incapacitatea de a dezvolta în mod corespunzător limbajul într-o perioadă rezonabilă de timp influențează în mod direct capacitatea copilului de a se adapta și de a relaționa cu colegii, familia și comunitatea.


Unele din cele mai evidente întârzieri ale vorbirii afectează abilitatea copilului de a forma cuvinte în mod corect, ducând la pauze, ezitări și chiar bâlbâială. Aceste efecte pot fi devastatoare din punct de vedere social.

Bineînțeles, atunci când părinții observă că copilul lor nu ține pasul cu alți copii, ei își fac griji. În timp ce majoritatea copiilor se dezvoltă în mod corespunzător, unii copii întâmpină probleme cu dezvoltarea limbajului.

Întârzierile în dezvoltarea vorbirii sunt cauzate de o varietate de motive, deci este important să înțelegem care sunt aceste cauze potențiale, precum și de ce poate fi necesară o evaluare profesională aprofundată pentru unii copii.

Diagnosticarea corectă a problemelor de vorbire necesită o evaluare amănunțită de către profesioniști instruiți și include testarea atât a limbajului cât și a auzului pentru a determina cauza principală a oricăror probleme potențiale. (PM)

Cele mai frecvente probleme de limbaj ale copiilor sunt cele din categoria tulburarilor de pronuntie, in special cele de tip dislalic. Dislalia este o tulburare de pronuntie ce consta in deformarea, omiterea, substituirea, inlocuirea si inversarea sunetelor. Exista si cazuri grave de dislalie cand astfel de fenomene se produc si la nivelul silabelor si chiar al cuvintelor mai scurte.

Trebuie stiut ca limbajul, in perioada lui de formare, se caracterizeaza printr-o dislalie fiziologica si una defectologica. Dislalia fiziologica se refera la dificultatile de pronuntie care apar la marea majoritate a copiilor. Acestea sunt firesti, pasagere si nu se fixeaza sau mentin dupa varsta de 4-5 ani.

Cand se poate diagnostica o tulburare de limbaj?

Copiii incep sa spuna silabe de la aproximativ cinci luni, apoi pe la un an incep sa spuna primele cuvinte, dupa aproximativ un an si jumatate incep sa formeze primele cuvinte.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole înrudite