-

JURNALUL.RO Un medicament folosit pentru tratarea refluxului gastroesofagian dublează riscul apariţiei de cancer gastric

Un medicament folosit în mod normal pentru a trata refluxul gastroesofagian poate dubla riscul de cancer gastric, potrivit unor studii recente, scrie The Guardian. Inhibatorii de pompă de protoni (PPI) reduc cantitatea de acid generată de stomac şi sunt folosiţi pentru tratarea refluxului gastroesofagian şi a ulcerului.


Un studiu publicat în jurnalul “Gut” identifică o asociere între folosirea pe termen lung a acestui medicament şi o rată de două ori mai ridicată de apariţie a cancerului gastric. În Marea Britanie, sunt peste 50.000 de prescripţii medicale pentru PPI în fiecare an, însă acesta a fost asociat cu efectele secundare şi cu creşterea riscului de moarte.

Legătura dintre PPI şi un risc mare a apariţie de cancer gastric a fost identificat anterior şi de academicieni, dar niciodată într-un studiu care elimină prima dată o bacterie suspectată că alimentează dezvoltarea unei boli.

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong şi University College London au descoperit că după ce bacteria Helicobacter pylori este eliminată, riscul pentru dezvoltarea bolii continuă să crească în funcţie de doza şi durata unui tratament cu PPI.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite