-

Bâlbâiala la copii: Când ar trebui să fie părinții îngrijorați?

Dacă copilul dvs. are dificultăți de a vorbi și tinde să repete anumite silabe, cuvinte sau fraze, el poate avea o problemă de bâlbâială. Dar el poate trece pur și simplu prin perioade de disfluență normală pe care majoritatea copiilor le întâlnesc pe măsură ce învață să vorbească.


Mulți copii mici, cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, trec printr-o scenă când se bâlbâie, repetând anumite silabe, cuvinte sau fraze, prelungindu-le sau oprindu-se. Bâlbâiala este o întrerupere în fluxul de vorbire.

În multe cazuri, problema dispare singură de la vârsta de 5 ani, în altele, durează mai mult.

Nu există nici un remediu pentru bâlbâială, dar tratamente eficiente sunt disponibile și vă puteți ajuta copilul să o depășească. Primele semne de bâlbâială tind să apară atunci când un copil are vârsta de 18-24 de luni, deoarece există o izbucnire în vocabular și copiii încep să pună cuvinte împreună pentru a forma propoziții.

Pentru părinți poate fi supărător și frustrant, dar este normal pentru copii să facă unele greșeli în acest stadiu. Este important să fii răbdător cu copilul tău. (PM)

Balbaiala, numita si balbism, este o tulburare de vorbire in care fluenta nu este normala. Aceasta tulburare este caracterizata de repetitia si prelungirea involuntara a unor cuvinte sau sunete, pauze sau unele blocaje involuntare. Gradul de balbism difera de la persoana la persoana, la unii fiind usor de mascat, pe cand la altii pot impiedica aproape in totalitate vorbirea.

Specialistii considera ca balbaiala la copii nu este un motiv de ingrijorare pentru parinti. Frecvent apare la copiii cu varsta intre 2 si 6 ani, atunci cand acestia sunt in plin proces de dezvoltare a limbajului. Balbaiala este de regula temporara, tinand intre 2 luni si 5 ani, existand doar un procent de 1% din persoane care raman cu aceasta tulburare de vorbire si la maturitate.

Odata ce ati identificat balbismul, este foarte important sa consultati un specialist pentru a determina cauzele aparitiei si totodata, sa identificati tratamentul cel mai potrivit.

Exista o serie de cauze, incepand de la mostenirea genetica, tulburarile neurologice care apar din cauz problemelor de semnalizare intre creier si nervi sau musculatura, si incheind cu probleme emotionale cum ar fi teama de a vorbi la telefon, de a cunoaste persoane noi etc.

Logopedia este stiinta care se ocupa cu educarea vorbirii. In acest sens, are un rol deosebit in prevenirea balbismului de dezvoltare sau in stoparea acestuia pentru a nu deveni o problema pe viata. De aceea, este recomandat un consult pentru copiii care se balbaie mai mult de 6 luni.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole înrudite