-

Ce riscăm dacă ne abținem să strănutăm

Strănutul este definit ca actul de eliminare bruscă și necontrolată de aer prin nas și gură. Fenomenul poate să apară dintr-o varietate de motive care au în comun o iritare a căptușelii (membranelor mucoase) nasului sau gâtului.

 Rareori este un semn al unei boli grave. Multe declanșatoare de mediu pot duce la strănut, inclusiv poluarea aerului, polenul, aerul uscat și praful. Mâncărurile picante pot uneori cauza strănut.

Alergiile, răcelile și gripa sunt cauze comune ale strănutului. Unii oameni pot strănută ca o reacție la expunerea la lumină puternică (cunoscută sub numele de reflex străin photic).

O parte din sarcina nasului este de a curăța aerul pe care îl respirați, asigurându-vă că este fără murdărie și bacterii. În cele mai multe cazuri, nasul captează această mizerie și bacterii în mucus. Stomacul tău digeră apoi mucusul, care neutralizează invadatorii potențial dăunători.

Uneori, totuși, murdăria și resturile pot intra în nas și pot irita membranele sensibile ale mucoasei din nas și gât. Când aceste membrane devin iritate, vă provoacă să strănutați. (PM)

Cum vremea calda alterneaza rapid cu cea rece, auzim din ce in ce mai multe persoane stranutand. Stranutul, acest reflex aparent banal, ascunde cateva detalii interesante. Iata cateva dintre ele.

Stranutul este un proces de curatire a cailor respiratorii, ca reactie la patrunderea unor particule iritante in acestea.

Curiozitati despre stranut:

1. Aerul este eliminat cu viteze cuprinse intre 90 si 250 km/h. Asta inseamna ca poti avea probleme daca incerci sa-l controlezi. Daca faci asta, risti ca in creier sa se sparga un vas de sange, eveniment ce poate avea consecinte letale.

2. Atunci cand stranuti, pleoapele acopera automat ochii. Daca fortezi ochii sa ramana deschisi atunci cand stranuti, acestia pot iesi din orbite.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite

 • A băut apă rece pe timpul caniculei. Ce i s-a întâmplat

  Deși pare lucrul cel mai logic de făcut atunci când suntem expuși la o căldură foarte mare, nu este indicat să consumăm băuturi foarte reci.

 • Oltenii se întrec în obținerea de roșii record

  Un fermier oltean se laudă cu roșii-record cât inima de bou, după cum le este și denumirea populară. Acestea au fost obținute prin programul Tomate din acest an.

 • Ce măsuri trebuie luate de populație, după inundații?

  Având în vedere producerea inundațiilor severe, iată în continuare o serie de măsuri care trebuie cunoscute și avute în vedere de populația afectată.

 • O plantă deosebită: lămâiul

  Lămâiul este o plantă care ocupă un loc aparte în lumea vegetală. Nu doar că este foarte decorativ, pe terasă sau în casă, horticultorii dezvoltând numeroase soiuri de lămâi, cu fructe și frunze de forme diferite, ci este și foarte util din punct de vedere nutrițional și al sănătății. Originea lămâiului nu este cunoscută, cu toate că se consideră că lămâile au fost cultivate pentru prima dată în regiunea Assam din nordul Indiei, în Burma și în China. Lămâile au ajuns în Europa prin sudul Italiei deja din secolul al II-lea, pe vremea romanilor. În jurul anilor 700, ele au fost introduse în Persia, apoi în Irak și în Egipt.
  Citește continuarea AICI

 • Ce nu trebuie să facem dimineața!

  Specialiștii Universității Pennsylvania recomandă tuturor locuitorilor planetei să se dea jos din pat punând pe podea piciorul care trebuie.