În Germania, cimbrul e oficial recunoscut ca medicament împotriva tusei și a infecțiilor respiratorii. Datorită flavonoidelor pe care le conține, el relaxează mușchii antrenați în procesul tusei și atenuează inflamația locală. Pentru un ceai excelent antitusiv, adaugă 2 lingurițe de plantă mărunțită, fie proaspătă, fie uscată, într-o cană cu apă fierbinte. Infuzează 10 – 15 minute, strecoară și bea.
Bun împotriva infecțiilor fungice
Într-un timp în care cercetările nu au mai reușit să găsească medicamente la care bacteriile să fie sensibile, iată că vine descoperirea că cimbrul, așa mic cum îl vezi, are o activitate anti-fungică recunoscută și apreciată. Cimbrul și-a demonstrat eficiența împotriva sporilor de Aspergillus, un mucegai comun care dă infecții ale plămânilor la pacienți cu predispoziție.
Un studiu a arătat nu doar că cimbrul e foarte bun în inhibarea creșterii culturii bacteriene, dar îmbunătățește eficacitatea fluconazolului (un medicament a cărui substanță activă e chiar fluconazolul și care se prescrie în cazul infecțiilor cu diferite bacterii). Un alt studiu a relevat eficacitatea cimbrului în combaterea unor infecții cu Candida.
Află alte beneficii ale cimbrului pentru sănătate pe clickpentrufemei.ro.