-

Cât de bine funcționează vaccinul împotriva gripei? Mituri false despre vaccinul anti-gripal

Gripa este o infecție virală care se răspândește de la o persoană la alta în secrețiile nasului și plămânilor, de exemplu când strănutăm.

Infecțiile respiratorii cauzate de alți viruși se numesc adesea gripă, dar acest lucru este incorect.

Gripa provoacă, de obicei, febră mai mare, mai multă stare de rău și dureri corporale severe în comparație cu alte infecții respiratorii. Deși alți viruși pot cauza aceste simptome, acestea se întâmplă mai puțin frecvent.

Virușii gripali sunt împărțiți științific în trei tipuri, denumiți A, B și C. Tipurile de gripă A și B sunt responsabile pentru epidemiile de boli respiratorii care apar aproape în fiecare iarnă. Gripa tip C provoacă, de obicei, fie o afecțiune respiratorie foarte ușoară, fie este fără simptome; nu provoacă epidemii și nu are impactul sever asupra sănătății publice a tipurilor de gripă A și B.

Virusurile de tip A sunt împărțite în subtipuri și sunt denumite pe baza diferențelor în două proteine ​​virale de suprafață numite hemaglutinină (H) și neuraminidază (N) . Există 16 subtipuri H cunoscute și nouă subtipuri N cunoscute.

Tipurile de vaccinuri antigripale includ vaccinurile injectabile și tip spray nazal.

În fiecare an, virusurile gripale se modifică ușor, ceea ce face ca vaccinul utilizat în anii precedenți să fie ineficient. Vaccinul este în general eficient împotriva virusului gripal în decurs de două săptămâni de la administrare.

Vaccinul este eficient numai împotriva tulpinilor de virus care corespund vaccinului. Eficacitatea vaccinului depinde de amploarea concordanței între tulpinile de virus utilizate pentru prepararea vaccinului și acele virusuri care circulă efectiv în comunitate.

Vârsta și starea de sănătate a individului joacă, de asemenea, un rol în determinarea eficacității vaccinului. (PM)

1.Nu e dovedit că vaccinul previne gripa. Fals. Aveți cu 60% mai puține șanse să vă îmbolnăviți dacă faceți vaccinul.

2.Vaccinul provoacă gripă. Fals. Vaccinul conține tulpini inactive ale virusului, așa că nu poate provoca o infecție.

CITESTE CONTINUAREA PE JURNALUL.RO

Articole înrudite